Петък,

Шефът на ВВС каза как ще се браним докато дойдат F-16

От: Рачо Рачев -
358
Шефът на ВВС каза как ще се браним докато дойдат F-16
A
A
A

Докато не придобием способност да охраняваме въздушното си пространство с новите F-16, поддръжката на българските МиГ-29 остава задължителна, заяви пред БНТ командирът на военно-въздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров.

"Към момента това е единственият изтребител във ВВС и единственият носител на способностите да гарантираме въздушния ни суверенитет. Трябва да намерим начин да ги поддържаме дотогава, докогато придобием необходимите способности да осигуряваме суверенитета си с F-16", каза офицерът.

Летателният ресурс на изтребителите покрива периода до 2029-2030 г., така че засега не се изисква удължаването му. Това, обаче не означава, че МиГ-овете не се нуждаят от резервни части и консумативи, а в тази сфера има недофинансиране на проектите, подчерта командирът на ВВС.

Генерал-майор Димитър Петров допълни, че разчита на разбиране и положително отношение от министерствата на отбраната и на финансите за осигуряване на средства на поддръжката на изтребителите.

В НАТО още две държави поддържат МиГ-29 - Полша и Словакия. Те осъществяват поддръжката на изтребителите си по различни подходи, така че ВВС на България също има избор как да направи това.

Иначе все още няма официална информация с колко ще се забавят новите изтребители F-16, които България закупи от САЩ. По думите на ген. Петров няма информация в договорите за закупуване на F-16 да са заложени компенсации в случай на забавяне на доставките.

Предстоят разговори със САЩ през март, на които ще поискаме преразглеждане на сроковете на доставка на резервни части и въоръжение заради забавянето на доставката на новите изтребители, допълни шефът на ВВС.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички