Шефът на просветата в Благоевград бие тревога против наркотиците

Ситуацията излиза извън контрола на семействата и институциите

Шефът на просветата в Благоевград бие тревога против наркотиците | StandartNews.com

В писмо до всички училищни директори на територията на Благоевградска област началникът на Регионалното управление по образование е разпоредил да се предприемат спешни мерки срещу употребата на алкохол и наркотици в училищата. Последните случаи на припаднал в клас ученик и продажба на дрога в двора на елитна гимназия в Благоевград са повод за сериозна тревога, смятат от инспектората, съобщава БНР. 

Незабавно да се възобновят беседите с учениците и родителите за вредите от употребата на алкохол и дрога сред подрастващите с участието на здравни медиатори, психолози и експерти от полицията, настояват от РУО. Да се засили контролът около учебните заведения, както и да се насочи вниманието на учителите към рисковите ученици и тези със странно поведение.

Повод за спешното разпореждане на началника на инспектората Ивайло Златанов са случаите от последните две седмици  - с 14-годишен ученик от Националната хуманитарна гимназия, който припадна в клас след употреба на синтетичен наркотик, и продажбата на дрога в двора на Математическата гимназия от 17-годишен възпитаник на училището: 

"Това, което се случи през последните 2 седмици, е меко казано обезпокоително. И в тази връзка в двете училища, за които става дума, съм направил среща с директорите, информирал съм се за конкретната ситуация." 

Ситуацията излиза извън контрола на семействата и институциите, признава началникът на РУО Ивайло Златанов. Масово се нарушава забраната за пушене в района на училищата, употребата на енергийни напитки и райски газ е практика и сред по-малките ученици.

Продажбата на наркотици около учебните заведения и използването на децата за разпространението им срещу добро заплащане, е все по-притеснителна. Затова от РУО са поискали засилени полицейски патрули около училищата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай