Петък,

Ще вдигнат ли пенсиите заради инфлацията? Обещанието на Гьоков

От: Редакция -
12920
Ще вдигнат ли пенсиите заради инфлацията? Обещанието на Гьоков
A
A
A

За евентуална актуализация на пенсиите и на минималната работна заплата ще се реагира според ситуацията и размера на инфлацията.

Това коментира министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при посещението си в Русе.

Той посочи, че в българското законодателство е предвидено на всеки 1 юли да се актуализират пенсиите с 50 процента от нарастването на инфлацията и с 50 процента от нарастването на средния осигурителен доход. "Само че в българското законодателство е записано, че се гледа предходната година", уточни министърът.

По думите му обстоятелствата постоянно се менят, а войната в Украйна дава отражение и на българската икономика.

"Ще реагираме според ситуацията и според инфлацията. Има интересни предложения за компенсиране на пенсиите и на доходите", каза Гьоков.

Той припомни, че от 1 април т. г. минималната работна заплата ще бъде 710 лева. "Дай боже да не стигаме до онези времена, когато заплатите се сменяха на всеки три-четири месеца", каза министърът.

Той обясни, че в министерството се работи по механизма за определяне на минималната работна заплата, защото Европа приема директива за адекватните минимални работни заплати. "Мисля, че ще се съобразим с тази директива, но тя ще ни насочва към някакъв процент от средната работна заплата. Нека да изчакаме работната група, а и в коалиционното споразумение е записано, че до края на годината трябва да имаме такъв механизъм, който да е съгласуван също с работодателите и със синдикатите", заяви Гьоков.

Той е на работно посещение в Русе, където се срещна с мобилния екип на Агенцията по заетостта на ГКПП "Дунав мост", който предоставя информация за възможностите за работа в България на граждани на Украйна, съобщи БТА. Програмата на министъра включва среща с кмета на Русе Пенчо Милков и участие в регионален форум "Социални политики – нови възможности, нови отговорности за развитие на регионалния потенциал  за екосистемни социални услуги и социални иновации", организиран от общината.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички