Сряда,

Петков определя вицепремиер по домашното насилие

От: Редакция -
Петков определя вицепремиер по домашното насилие
A
A
A

Министър-председателят Кирил Петков ще определи вицепремиер, който да отговаря за домашното насилие.

Това съобщи началникът на кабинета на Петков - Лена Бориславова по време работна среща с широк кръг от екперти от държавни институции и представители на неправителствени организации. В нея участваха още министърът на правосъдието Надежда Йорданова, омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество, който често остава в рамките на семейството. Изострянето на този проблем, особено в условията на пандемията, поставя въпроса за решаването му на приоритетно място. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни представители от всички парламентарно представени групи, съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

„Необходими са решителни действия по тази толкова важна тема за обществото – домашното насилие. Затова до края на седмицата организираме среща с народни представители от всички парламентарно представени партии и експертите по законопроекта, за да се ускори процеса по изчистване на спорните теми и придвижване на законопроекта за одобрение от Министерския съвет“, каза министър Йорданова.

„Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкова важна тема в началото на мандата на това правителство“, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя припомни, че под егидата на омбудсмана м.г. бе проведена онлайн дискусия по законопроекта, в която взеха участие над 100 души.

Участниците в срещата изразиха готовност за продължаването на работата по ключовите въпроси, поставени в рамките на обществените консултации до намирането на съгласие  по противоположните мнения и предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички