Ще има ли война? Внимавайте за датата 20 февруари, посочи експерт

Има 3 сценария за развитие на ситуацията, посочи Георги Панайотов

Ще има ли война? Внимавайте за датата 20 февруари, посочи експерт | StandartNews.com

Прозорецът за дипломатическо решение на напрежението се затваря, защото Русия не деескалира, а продължава да трупа войници и въоръжение.

Аз не съм от тези, които очакват пълномащабна война. Възможни са 3 сценария. Много трябва да внимаваме за датата 20 февруари, до когато ще продължат руско-беларуските военнни учения. На тази дата завършват и олимпийските игри в Пекин. По време на игри войни не се правят. Ако Русия започне нападение преди края на олимпийските игри, това няма да се хареса на Китай

Това заяви Георги Панайотов, военен министър в последното служебно правителство и номиниран за посланик в САЩ.

. Трите сценария са следните:

1. По-леки военни действия с диверсанти, които да нарушават комуникациите в Украйна.

Средният вариант - да влязат войски и да  отцепят Донцк и Луганск.

Третият - пълномащабни действия.

Но това знае само Путин, посочи Панайотов.

Той припомни, че вчера е било предадено как Путин се среща с Лавров и външният министър му докладва, че има възможност за дипломатическо решение. 

Вчера Олаф Шолц каза, че присъединяването на Украйна към НАТО не е на дневен ред. Русия винаги е декларирала, че това е червена линия за нея. Руснаците официално казват, че се притесняват от това.

Ценностите на НАТО включват демокрация и свобода. Това също ги притеснява, посочи Панайотов.

Алиансът и отделните страни членки официално декалрираха, че никой няма право да определя каква политика да води една или друга държава. Членството в НАТО е дълъг процес. Фактът, че Луганск и Донецк бяха отцепени, дава предпоставка да не се говори за членство в НАТО в момента. 

Сигурен съм, че КСНС ще вземе правилните решения за защита на териториалната цялост и суверенитета на България, каза още Панайотов.

На въпрос как е по-защитена България - с български батальон или с допълнени части от НАТО, Панайотов отговори: България ще бъде защитена когато е активен и солидарен член на НАТО. Ако имаме дефицит на военни способности, трябва да има войски тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай