Ще има ли сняг през октомври и каква ще е зимата?

Ето прогнозата на климатолога Симеон Матов

Ще има ли сняг през октомври и каква ще е зимата? | StandartNews.com

Тази зима ще е по-студена от предишната и ще има много повече сняг, отколкото през миналата година. Това прогнозира в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матов. "Студена зима все пак не е чак толкова притеснително, защото миналата зима беше сравнително топла и с по-високи температури", коментира той. И разкри какво ще е времето до Коледа.

"Следващата седмица ще вали, но преди това тези, които не са си взели дозата моренце, могат да отидат на Черноморието ни, защото температурата на морската вода ще бъде много по-топла от обичайната", каза Матов. "Слънцето е галещо и много приятно, за да си направите едно октомврийско море. Това не са много типични градуси за октомври", добави Матов.

"Застудяване очакваме във вторник. За тогава ще ни трябват чадъри и дъждобрани. В Западна и Централна България ще превали", каза още той.

"Между 10-16 октомври предстои една хубава седмица. Няма да са толкова високи температурите, но времето ще е приятно", каза той. По думите му е рано да се говори за края на октомври "Има индикации, че ще има доста по-сериозно застудяване. Тогава ще усетим, че приближава зимата", заяви Матов.

"Сняг по нашите планини през октомври ще има, но това е обичайно нещо. Вероятно е и Витоша да побелее в края на октомври. Имало е години, в които и в равнините побелява през октомври, а снегът дори е стигал до 30 см.", каза климатологът.

"Не се знае дали може да стане така и тази година, но ако стане, то ще е в края на месеца", добави той. "От известно време страната ни се намира в сух период и в Източната половина не може да се достигнат месечните норми. Важно е да си пазим водните ресурси. През октомври валежите пак ще са по-малко от обичайното. По-значителни ще са в Западна Европа", заяви климатологът. По думите му есента все пак ще е златна и топла: "След края на октомври идва циганското лято - от 26 октомври до Никулден, времето ще е слънчево, но слънцето няма да топли", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай