Събота,

Ще има ли нови натовски войници у нас? Алиансът обявява плана си

От: Стандарт -
277
Ще има ли нови натовски войници у нас? Алиансът обявява плана си
A
A
A

Министрите на отбраната на страните от НАТО се очаква тази седмица да задействат план, който може да създаде четири многонационални бойни групи в Югоизточна Европа в отговор на струпването на руски сили по границите на Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на трима дипломати. Окончателно решение обаче няма да бъде взето тази седмица.

На срещата си в сряда и четвъртък министрите на отбраната ще решават дали да се нареди на командващите да съставят планове за разполагане на бойни групи, всяка с численост от около 1000 войници, в България и Румъния, а може би и в Словакия и Унгария. Имайки предвид предстоящите срещи и предупрежденията на САЩ за възможност от непосредствено руско нахлуване в Украйна, дипломати заявиха пред Ройтерс, че министрите вероятно ще се съгласят като първа стъпка да възложат на военните да предложат подробен план за четирите бойни групи.

"Ще има възлагане на задачи, които ни позволяват да ескалираме, но и да деескалираме, ако Русия оттегли войските си", казва цитиран от Ройтерс висш натовски дипломат, подчертавайки, че всяка нова бойна група ще е в допълнение към предложените неотдавна от Великобритания, САЩ и други страни кораби и самолети за укрепване на източния фланг на алианса. Украйна не е членка на НАТО и алиансът няма по договор задължение да я защитава, отбелязва Ройтерс. Подкрепленията в района на Черно море ще покажат решимостта на алианса в този важен стратегически район и в страни като Унгария и Словакия, които граничат с Украйна.

Тази седмица обаче няма да се взимат окончателни решения. Това ще стане по-късно, макар че и Франция, и България предложиха да ръководят батальонни бойни групи, съответно в Румъния и България, отбелязва Ройтерс, цитиран от dir.bg.

Според дипломатическите източници, на които се позовава Ройтерс, Унгария и Словакия имат резерви към подобни действия, не желаят да провокират Русия, затова може би при формирането на такива групи в Югоизточна Европа няма да бъде директно копиран моделът на силите на НАТО в балтийските страни и Полша , разположени там след анексирането на Крим през 2014 г. Вместо това НАТО може да обмисли създаването на многонационална сила, ръководена от Франция в Румъния, която да координира учения на съюзниците в Източна Европа и да позволи войски да влизат и излизат от района, без да са разположени там постоянно.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички