Петък,

Ще има ли 120 лв. за пенсионерите и догодина? Говори Гълъб Донев

От: СТАНДАРТ -
22217
Ще има ли 120 лв. за пенсионерите и догодина? Говори Гълъб Донев
A
A
A

Ще остане ли и догодина помощта от 120 лв. към пенсията на всеки възрастен човек? Бонусът бе приет за октомври, ноември и декември 2021 г. с актуализацията на бюджета. Предложението бе на ДПС.

Дали добавката от 120 лева обаче ще остане трябва да реши следващото народно събрание, отбеляза служебният вицепремиер и социален министър Гъбъл Донев в интервю за бТВ.

Що се отнася до вдовишките пенсии, Донев отбеляза, че техният процент не е променян от 2010 г., но при преизчисление на пенсиите, вдовишките и наследствените също се преизчисляват, така че и при тях има увеличение. Промяна на процента обаче отново минава през гласуване на промени от социалния кодекс от парламента.

Донев съобщи още ще бъде ли увеличена минималната работна заплата. В петък избухна скандал в Тристранката. Работодателите напуснаха срещата в МС, за да не бъдат обвинени от синдикатите, че спъват нарастването на възнагражденията. Профсъюзите настояват минималната работна заплата да се повиши на 764 лв. от 1 януари догодина. КНСБ дори заплаши с национален протест, ако това не стане.

„Политиката на държавата и служебното правителство е да намери пресечните точки как доходите от труд да растат и да няма работещи бедни“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев в „Тази събота“.

По думите му в момента се работи по разчети и се обсъждат варианти за увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2022 г., но не уточни за какви суми става въпрос.

„Не мога да кажа в момента каква ще бъде позицията на държавата за минималната работна заплата. Действително вчера беше нарушен добрият тон на социалния диалог. Искам да отбележа, че размерът на минималната работна заплата се определя след консултации между работодатели, синдикати и държава. С размера на минималната работна заплата са свързани редица плащания в държавата. Така че той е основополагащ за приходната и разходната част на бюджета“, каза Донев.

Социалният министър отбеляза, че проектът за размера на минималната работна заплата ще бъде определен и ще бъде заложен в проекта за бюджет 2022 г. и представен на новоконституираното Народно събрание, а то вече ще реши дали тя да бъде такава.

Гълъб Донев е категоричен, че не се плаши от национален протест на синдикатите. Според него най-важно е да се възстанови диалогът между социалните партньори.

Помощите за отопление ще бъдат изплатени в средата не декември, а причината е, че кръгът на получаващите тези плащания е разширен и се дава възможност на хора, които досега не са кандидатствали за тях, да бъдат включени, обясни Донев.

„Не разделяме мярката 60/40. Това е универсална мярка за всички икономически сектори. Така че ако има сезонност в някои дейности като туризма, нормално е да има спад в плащанията за месеците, които не работят“, каза Донев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички