Северната дъга на околовръстното ще е без винетки

Продължава обсъждането дали жителите на четири квартала и над 10 села да бъдат освободени от пътна такса за ползване на Северната скоростна тангента...

Северната дъга на околовръстното ще е без винетки | StandartNews.com

Няма да се изисква винетка за движение по северната дъга на софийския околовръстен път. Това стана ясно след среща днес между представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Столичната община. Продължава обсъждането дали жителите на четири квартала и над 10 села да бъдат освободени от пътна такса за ползване на Северната скоростна тангента.

Вчера правителството реши, че трасето, което свързва транзитния трафик от автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и пътя към Калотина, да бъде платено. Обмисля се гратисен период до края на януари, обяви директорът на Националното ТОЛ управление в АПИ Антон Антонов.

„Решихме след Нова година веднага, в първия работен ден да продължим с разговорите със Столична община. Обсъждаме и вариант да дадем един гратисен период до края на януари евентуално да не се заплаща, да няма контрол на самата тангента, докато текат преговорите, но повече яснота ще имаме след Нова година“, обясни той.

Антонов уточни, че движението по Северната тангента е безплатно само за жителите на Банкя по силата на договор със Столична община.

За останалите квартали, намиращи се извън очертанията на Околовръстния път също има възможност за безплатен достъп до София, отбеляза кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева.

„Има пътища, които осигуряват достъп до София, без да се минава през Северна скоростна тангента. Има директни трасета, които са освободени от винетна такса, така че не е необходимо да има винетка. Към момента това, което сме уточнили с Агенция "Пътна инфраструктура" е, че няма да се заплаща винетна такса. Съответно там няма да се осъществява контрол за винетка“, каза тя.

Кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева коментира по-рано днес пред БНР, че хиляди хора са започнали подписка против необходимостта от винетка за преминаване на Околовръстен път , когато в района за кратко са се появили табели за необходимостта от винетки:

„Наистина напрежението беше толкова голямо. Проведохме разговори с Агенция „Пътна инфраструктура“, с кмета на София госпожа Фандъкова се видяхме и разговаряхме… Нашето категорично мнение и становище е, че за всички пътища, които са в рамките на Столична община, не трябва да се заплаща винетка. След проведените тогава разговори табелите бяха премахнати. Смятахме до вчера, че този въпрос е решен.

Не съм съгласна относно табелата „София“, защото в крайна сметка район Нови Искър и всичките райони, които сме от външната страна на Околовръстния път и на Северната скоростна тангента, сме в административните граници на Столична община. Ние сме в рамките на града. За нас не е редно столичани да заплащат винетка, за да могат да се придвижват по пътищата, които ги водят до работното им място в рамките на столицата“.

Райчева е убедена, че просто трябва да се избере най-правилното място, на което се осъществява контрол за винетка. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  коментира и теоретичен казус на автомобил с пернишка регистрация:

„Хората, които пътуват от Перник и влизат в София, е ясно, че трябва да имат винетка. Но ако една кола с пернишка регистрация е била в София от миналата година с годишна платена винетка, но тази година се движи само в рамките на града, то за рамките на столицата не би следвало да има винетка. Тя няма да ползва други междуобщински пътища“.

Кметът на район „Нови Искър“ се надява да бъде постигнат компромис в полза на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай