Сбъркана задача на Олимпиадата по математика, къде е грешката

Част от децата са били уведомени за разминаването, други не, алармират родители

Сбъркана задача на Олимпиадата по математика, къде е грешката | StandartNews.com

Грешка в една от задачите на Олимпиадата по математика за 7 клас установиха родители.

Те алармират, че в една от задачите първоначално било зададено е 7 на 112-а степен, а впоследствие е поправено на 7 на 132-а степен. Децата били  уведомени за грешката два часа след началото на Олимпиадата, съобщи БНТ.

Мария Христова е една от майките, разбрали за грешката и подала сигнал по случая. "Първото нещо, което искам да обясня е, че тази Олимпиада и по-скоро следващият ѝ кръг са изключително важни за децата, които искат да кандидатстват след 7-и клас в някои от училищата, в които резултатите от тази Олимпиада се взимат предвид, например НПМГ. Разбрах, че има проблем със задача номер 2, която дава 7 точки. Задачите са три, общо 21 точки за първия кръг", обясни майката.

В някои от училищата е сменена степента в задачата, а в другите училища, до които не е стигнала тази информация, децата ще получат съвсем различни отговори, каза още тя.

 "В случая наистина има допусната техническа грешка в изписването на една от цифрите в задачата. Училищата са уведомени своевременно, в резултат на което задачата е коригирана", обясни Мария Георгиева, главен експерт в Регионалното управление по образованието – София и председател на Комисията за Олимпиадите. Нека родителите да са спокойни - всички резултати на учениците, дори и на тези, до които, според майката, не е достигнала информацията, ще бъдат зачетени и децата ще получат съответния брой точки, естествено, при вярно решена задача", увери тя.

Възможно е да се допускат грешки, но е важно да те да бъдат своевременно коригирани, обясни още експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай