Сбогом, запек, с трици и грозде

Сбогом, запек, с трици и грозде | StandartNews.com

В чаша боб или леща има цели 15 г фибри

Запекът не е една от най-приятните теми за разговор. Но за мнозина - и особено за дамите - той е част от живота. За щастие това, което похапвам, може значително да предотврати или облекчи неприятното състояние, пише prevention.com. Според Уилям Чей, професор от Мичиганския университет, запекът често е резултат от недостига на фибри. Достатъчното количество влакнини е различно за всеки човек, но дамите трябва да се опитват да приемат по 25 г дневно, а мъжете - поне 38 г, съветва гастроентерологът Артър Бейдър. Ако към момента не си набавяте достатъчно фибри с храната, трябва да увеличите приема им постепенно, за да избегнете някои проблеми като подуването на корема и чревните газове. Д-р Бейдър препоръчва да увеличаваме приема си на фибри с по 5 г на всеки 3 дни, докато стигнем до препоръчителното количество. Ето кои храни ще решат проблема със запека, ако ги включим в менюто си.

1. Ревен

Повечето хора не са наясно, че ако похапват ревен, той ще ги накара да посетят тоалетната, казва Чей. Причината е, че съдържа сена, която действа като естествен лаксатив. Този интересен зеленчук у нас е малко познат, но по света от дръжките на листата му приготвят супи, салати, сосове, компоти и дори сладкарски произведения.

2. Алое

Подобно на ревена, алоето също съдържа сена. Ето защо може да го добавите към шейка или салатата, за да нормализирате чревната ви перисталтика.

3. Артишок

С порция варен артишок ще си набавите цели 10 грама влакнини. Според последните изследвания неразтворимите фибри оказват благотворно влияние, увеличавайки обема на чревно съдържимото и така помагат за облекчаването на запека.

4. Варива

Лещата и бобът съдържат огромно количество фибри. С похапването на една чаена чаша от тези варива ще си набавите цели 15 грама влакнини.

5. Праскови

Прасковите са чудесен лек за запек. За разлика от бананите, кивито и тропическите плодове, които съдържат доста захар и не се усвояват добре от организма, ароматните плодове ще ви помогнат да сте по-редовни в тоалетната.

6. Ядки

Освен чудесен източник на фибри ядките доставят на организма ни и магнезий. Той е много важен, защото диетата с ниско съдържание на магнезий може да доведе до запек, особено ако имаме и нисък прием на влакнини.

7. Под асмата

Само с 10 гроздови зърна ще си набавим 2,5 грама фибри. Ето защо, ако го похапваме за следобедна закуска, лесно ще се разделим с досадния запек.

8. Пълнозърнести храни

Овес, трици, ечемик, кафяв ориз и ръж са шампиони по съдържание на фибри. С овес на закуска, пълнозърнест хляб на обяд и кафяв ориз на вечеря няма как да не се преборите със запека.

9. Кафе

Кофеинът е стимулант, който действа на клетките на гладката мускулатура в чревния тракт, обяснява Бейдър. Ето защо първата глътка кафе рано сутрин може директно да ви изстреля до тоалетната. Но бъдете внимателни, защото свръхдозата може да доведе и до лека дехидратация на организма ви. Ето защо е добре да не прекалявате с кафетата. А за да не влошите състоянието си, да го пиете с чаша вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай