Сбогом, 15 септември? Ще тръгне ли по-рано учебната година

Защо учениците у нас тръгват на училище на 15.09

Сбогом, 15 септември? Ще тръгне ли по-рано учебната година | StandartNews.com

Тази година може да се сбогуваме с 15 септември като дата за старт на учебната година. Министерството на образованието обмисля по-ранно начало на връщането в клас след лятната ваканция на децата.

ВИЖ ОЩЕ: Министър разкри ще минат ли децата на онлайн уроци

Обмисляме дали новата учебна година да не започне около 5 септември, съобщи просветният министър акад. Николай Денков в интервю за БНТ. Причината е пандемията от коронавирус, която през последните 2 години наложи няколко пъти дистанционно обучение на децата. В резултат не имат пропуски и в образованието и в социалната си култура.

Защо учебната година у нас започва на 15 септември?

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г.на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Тя е създадена като професионална организация на селяните у нас и очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината е да може децата да помагат в прибирането на реколтата. Оттогава до ден днешен това се запазва като традиция в България.

1 септември е начало на учебната година в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август.

В други страни обаче няма точно определена дата, а училищата сами решават. Така е във Франция, Германия и Великобритания.

В Канада на първия понеделник от септември се празнува Ден на труда, а на следващия децата тръгват на училище.

В САЩ също нямат точна дата. Властите във всеки щат избират първия учебен ден, като това може да е всеки ден от август до септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор СТАНДАРГ
Коментирай