Петък,

Събев откри големи далавери в железниците, къде са изтекли милиони

От: Редакция -
303
Събев откри големи далавери в железниците, къде са изтекли милиони
A
A
A

58 млн. лева по европейски проекти са използвани за неправомерно раздаване на заплати в Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Това каза министърът на транспорта Николай Събев в Нова Загора по време на обществено обсъждане по повод съдбата на над 100-годишната сграда на железопътната гара.

По думите му това е сред фрапиращите нарушения, открити в проверка на транспортното министерство по отношение на изпълнението на проекти с европейско финансиране. Голям процент от проектите няма да бъдат завършени в срок, има забавени отсечки, много неизпълнени ангажименти, каза м Събев.

Той добави, че проверката е започнала на 13 декември миналата година, но проверяващите срещат трудности, защото „хората не са много услужливи като дават информация“. Нарушителите ще бъдат предадени на българската и на Европейската прокуратура, а всички открити нарушения ще бъдат оповестени публично.

„Със сигурност всичко ще бъде открито и ще бъде потърсена сметка на всеки, нарушил интересите на държавата“, каза Николай Събев.

Министърът ще посети по-късно днес и Стара Загора, където по думите му има драстично забавяне в сроковете при изграждането на новата железопътна гара. Той допълни, че обектът е трябвало да бъде открит на 13 май, но това вероятно ще стане през юли,   изпълнителят ще трябва да плати неустойка за забавянето в размер на половин милион лева.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички