САЩ повдигнаха обвинения на Малофеев. Иде ли ред на пешките му у нас?

Капиталци, и издателят им – медийният монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев, разчитат, че обществото е със слаба памет

САЩ повдигнаха обвинения на Малофеев. Иде ли ред на пешките му у нас? | StandartNews.com

За мнозина от неизкушените от политиката читатели и зрители обявената в сряда от министерството на правосъдието на САЩ новина, че американският главен прокурор е повдигнал обвинения на руски олигарх вероятно е минала в графата „информация, която не ни засяга“. И можеше и да имат право до известна степен, ако не ставаше въпрос за Константин Малофеев. Приближен до Кремъл милиардер, използван от Путин за финансиране на тъмни „операции“, с които Москва избягва(ше) официално да се обвързва.

За годините от анексирането на Крим до руската инвазия в Украйна името на Малофеев изскача от всяка подривна дейност в Източна Европа. От финансирането на сепаратистите в Донбас, през опита за преврат в Черна гора през 2016 г. та до най-големия шпионски скандал у нас, разтресъл държавата ни навръх 9 септември 2019 г. Тогава прокуратурата обяви, че е разкрита

престъпна схема, условно наречена „Плана България“,

чиято основна цел е била изпълнителите - българи да подпомогнат на поръчителите – руснаци да изградят цяла пропагандна машина в България, чрез която да променят геополитическата ориентация на страната и от евроатлантическа да я направят сателитна на Москва. В следствие на скандала поръчителите – въпросният Константин Малофеев и о.р. генерала от КГБ Леонид Решетников се сдобиха с 10-годишна забрана да влизат в България. А основният изпълнител на плана от българска страна - бившият соцдепутат и лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов бе обвинен за престъпления срещу Републиката и вече е предаден на спецсъда.

Как шпионската афера е свързана с повдигнатите току що обвинения в САЩ срещу Малофеев? Всъщност чудовищно пряко. Защото според съобщението на Департамента по правосъдието руският олигарх путинист, който от 10 години е в санкционния списък на Съединените щати, е подведен под отговорност за нарушаване на същите тези санкции като е наел американския продуцент Джак Ханик (арестуван в Лондон и обвинен още преди месец), за да му помогне в изграждането на прокремълска пропагандна машина в Русия и в още няколко страни. Сред тях - и България.

Това, което (засега) не се открива в съобщенията в американските медии е, че у нас въпросната пропагандна машина трябваше да стъпи именно на „Плана България“. Схема за овладяване на „златни активи“ за 1 млрд. лева от КТБ от страна на Русия, сред които и TV7, на чийто честоти е трябвало да тръгне българският вариант на Малофеевата „Цариград“. План, изпълняван от Николай Малинов, но

със съдействието на двама български олигарси.

Единият – криещият се в Белград с руски протекции банкер, източил милиардите от КТБ – Цветан Василев. Вторият – представящият се за прозападна „бяла якичка“, но всъщност олигарх по съветски модел (според френското издание Economie Matin) Иво Прокопиев. През 2015 г. Василев и Прокопиев обединиха усилия, а в последствие дори ги скрепиха с фундаментално интервю на банкера-беглец в „Капитал“ именно заради овладяването на „златните активи“ на КТБ в полза на Русия, както лъсна по-късно.

Така, докато първият упорито се опитваше да помогне на руските си покровители в лицето на Малофеев да сложат ръка на TV7 и останалите стратегически притежания на фалираната КТБ, вторият упорито му даваше трибуна заедно с подставените му лица. До степен, че през октомври 2015 г. флагманът на машината за манипулации на Прокопиев – „Капитал“, се превърна в единствената българска медиа и една от малкото изобщо в света интервюирали руския олигарх лично.

В момента както „Капитал“, така и присъдружните му издания от медийната империя на монополиста в сектора Прокопиев може заглушително да критикуват и „Южен поток“, и АЕЦ „Белене“, както и да вменяват на други собствената си роля и тази на издателя си като

„пета колона“ на Москва,

но тогава предоставиха на Малофеев няколко страници да обяснява, че би строил именно тези два проекта у нас. Както и да назидава, че „малките страни трябва да се радват на пробуждането на руското имперско съзнание“. На този фон не е изненада нито, че след това изкараха дясната му ръка, също с обвинения в САЩ Джак Ханик спасител на TV7. Както и че при избухването на скандала за „Плана България“ се пробваха да го омаловажат, заявявайки, че е „по-скоро предизборна вътрешнополитическа употреба, отколкото реален шпионски скандал с Москва“.

Това, което изненадва е, че явно и капиталци, и издателят им – медийният монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев разчитат, че обществото е със слаба памет. И никой няма да си спомни тогавашната им позиция спрямо Малофеев. Но нито обществото е толкова късопаметно. Нито евроатлантическите партньори на страната ни толкова късогледи.

Арестът и обвинението срещу Ханик и повдигнатите обвинения срещу Малофеев показват, че САЩ са решени да прекратят с опитите на Русия да превръща независими, вече западноориентирани държави в свои имперски владения. Както и че за целта ще стигнат до дъното и да изпълнителите на всеки план за подобна подривна дейност. Независимо дали въпросните изпълнители са офицери или пешки.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд го каза достатъчно ясно:

„Посланието ни към тези, които продължават да подпомагат престъпното поведение на руския режим е следното: няма значение колко далеч плавате с яхтите си. Няма значение колко добре криете активите си. Няма значение и колко умно пишете зловредните си софтуери и криете онлайн активностите си. Департаментът по правосъдието ще използва всеки наличен инструмент, за да ви намери, да провали плановете ви и да ви накара да отговаряте“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай