Samsung пусна Tizen смартфон

Samsung пусна Tizen смартфон | StandartNews.com

След години на очакване и спекулации Samsung представи първия си смартфон, функциониращ с операционната система с отворен изходен код Tizen. Моделът Samsung Z се очаква първо на пазара в Русия - през третото тримесечие на година, а след това и в други страни.

Tizen, подобно на Android, е базирана на Linux и често е описвана като платформа с отворен код. Настоящата версия 2.2.1 всъщност е базирана на сложен набор от лицензи. Някои от функциите например са представени от южнокорейския производител под лиценза Flora, което се смята, че не съответства на изискванията на Инициативата за отворен изходен код. Операционната система е създадена да поддържа приложения, написани на HTML 5, и да функционира в широк диапазон от устройства, сред които смартфони, таблети, "умни" телевизори, носими устройства, домашни уреди и автомобилни системи. Samsung твърди, че софтуерът предлага по-бързо време за стартиране и едновременно изпълняване на много задачи.

Смартфонът разполага с 4.8-инчов HD Super AMOLED екран с резолюция 1280х720. Процесорът е 4-ядрен на 2.3 GHz. Оперативната памет е 2 GB, като има и 16 GB вградена памет за съхранение на файлове, плюс слот за microSD карти. Samsung Z е оборудван с 8MP камера на задния панел и 2.1МР сензор на предния. Подобно на флагмана Galaxy S5 има сензор за измерване на сърдечния ритъм, сензор за пръстови отпечатъци, режим за оптимизиране на консумацията на енергия. Батерията е с капацитет 2600 mAh.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай