Самолет обикаля света на крилете на слънцето

Самолет обикаля света на крилете на слънцето | StandartNews.com

Solar Impulse 2 е задвижван само от соларни клетки

Двама швейцарци се впуснаха в 5-месечна авантюра

Едноместен самолет, задвижван от слънчева енергия, излетя от Абу Даби в опит да постави световен рекорд като обиколи Земята. Solar Impulse 2 потегли на изток към Мускат, Оман. В следващите 5 месеца той трябва да прелети над всички континенти, включително над Тихия и Атлантическия океан.

Първият пилот, който пое руля при излитането в 7,12 часа местно време, бе Андре Боршберг. В тясната пилотска кабина той ще се сменя със своя швейцарски сънародник Бертран Пикар. Планът предвижда 12 спирки в различни места по света за почивка на пилотите и поддръжка на самолета, а също така за насочване на световното внимание към използването на чистите технологии.

"Сигурен съм, че разполагаме с един много специален самолет и той трябва да бъде точно такъв, за да ни пренесе през големите океани", каза Боршберг пред Би Би Си, преди да се качи в кабината на летището в Абу Даби. "Може да ни се наложи да летим без спиране пет дни и пет нощи, за да ги пресечем, което ще бъде голямо изпитание. Имаме обаче два месеца, докато стигнем Китай, за да се подготвим".

400-километровият преход до Оман в понеделник се очакваше да отнеме около 12 часа. Всички детайли по полета могат да бъдат проследени онлайн на http://www.solarimpulse.com/widget-aircraft.

Вижте снимки от полета на соларния самолет в нашата ГАЛЕРИЯ.

Проектът на двамата швейцарци, който се финансира от Федералния политехнически институт в Лозана, вече постави няколко световни рекорда за полет на самолет, задвижван от слънчева енергия. Solar Impulse 1 прекоси САЩ през 2013 г. Това бе едноместен моноплан, който можеше да се задържи във въздуха до 36 часа. Околосветското пътешествие обаче е много по-драматично и предизвикателно. Това наложи създаването на много по-голям самолет от прототипа. Solar Impulse 2 има размах на крилете 72 метра, по-голям от този на "Боинг 747. И въпреки това тежи само 2,3 тона, колкото среден семеен автомобил. Ниското му тегло ще се окаже ключово за успеха на мисията. Както, разбира се, и 17-те хиляди соларни клетки, поставени върху крилата, и литиево-полимерните батерии, които ще позволят на самолета да лети през нощта. Именно нощните полети ще бъдат най-голямото предизвикателство при прекосяването на Тихия и на Атлантическия океан. Тогава самолетът ще се движи много по-бавно и пилотите ще трябва да летят 5-6 дни и нощи, за да прекосят океаните. Който и от тях да е зад руля, ще трябва да е почти винаги буден. Позволява им се да дремват за по 20 минути, подобно на смелчаците, които с едноместна яхта се опитват да обиколят света. Освен това двамата са изправени пред друго предизвикателство - кокпитът, който има обем от 3,8 кубически метра, малко повече от телефонна будка. Пилотите използваха симулатори и всеки от тях си създаде собствен режим, който да прилага в тясното пространство. Боршберг ще заложи на йогата, за да остане свеж, а Пикар - на самохипнозата. "Страстта също ще ме движи напред", обясни Пикар пред Би Би Си. "Преди 16 години ми се присъни, че летя около света без традиционно гориво, само на слънчева енергия. Сега сме на път да го постигнем. Страстта е налице и изгарям от нетърпение да седна в кокпита", добави той.

Поддържащият екип е добре трениран. Мисията ще се контролира от Монако, а група инженери и механици ще следват самолета в околосветския му полет. Те ще носят и мобилен хангар за времето, в което Solar Impulse 2 ще бъде на земята. Съвсем не е сигурно, че приключението ще бъде успешно. Компютърната симулация показа, че прекосяването на океаните е изпълнимо при добро време. Може обаче да се наложи също така екипът да остава няколко пъти на земята за по седмица-две, преди метеорологичните условия да позволят излитане. "Миналата година направихме доста добра тренировка. Потеглихме около света виртуално, но при реални условия", обясни Раймон Клер, директор на мисията. "За прекосяването на Тихия океан решението бе лесно. На 2 май се отвори добър прозорец. Когато обаче бяхме на Източното крайбрежие на САЩ и трябваше да прекосим Атлантическия океан, ни се наложи да чакаме 30 дни времето да се оправи. След това за три дни и половина стигнахме в испанския град Севиля", добави той.

Първият полет на Solar Impulse 2 бе извършен през юни 2014 г. Самолетът излетя от летище в швейцарския град Пайерн и се приземи два часа по-късно. Тестпилотът Маркус Шердел съобщи, че полетът е преминал успешно. Той посочи, че на височина 1800 м е забелязал лека вибрация, но други сериозни проблеми не е имало.

Дядото на Пикар стига стратосферата с балон

Страстта към приключенията е в ДНК-то на Бертран Пикар. И дядо му, и баща му са авантюристи, поставили рекорди по въздух и под вода. През 1931 г. дядото Огюст Пикар става първият човек, достигнал стратосферата с балон (сферична алуминиева херметизирана "гондола"). Заедно с Пол Кипфер се издигат до рекордната височина от 1578 м и наблюдават космически лъчи. През 1932 г. Пикар и Макс Козинс поставят нов рекорд от 16 200 м. Дядото на Бертран прави общо 27 полета, като се издига на максимална вичочина от 23 000. Умира през 1962 г. на 78 г.

Бащата на Бертран - Жак, пък става първият човек, заедно с лейтенанта от американската флота Дон Уолш, достигнал най-дълбокото място на Земята - Марианската падина, с батискафа "Триест" през 1960 г. Жак умира през 2008 г. на 86-годишна възраст.

57-годишният психиатър по образование Бертран Пикар продължава семейната традиция. Заедно с англичанина Брайън Джоунс той става първият човек, обиколил Земята с балон - през 1999 г.

Сънародникът му Андре Боршберг (62 г.) е инженер по образование и бивш пилот от швейцарските ВВС. Сега е бизнесмен, натрупал пари от интернет технологиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай