Само дребни риби в ареста не стига

Само дребни риби в ареста не стига | StandartNews.com

Емил Георгиев, политолог

Трудно е да се прецени дали решенията на съвета при президента са вярна стъпка към излизане от кризата, преди да разберем какви компромиси е бил принуден да направи Росен Плевнелиев пред политическите сили. От гледна точка на напрегнатата ситуация все пак трябва да се приветства постигнатото съгласие между основните партии. Тревожното е, че при тези консултации се пренебрегва конституцията. Имам чувството, че БСП и ДПС се опитаха да отклонят горчивата чаша на служебното правителство, която трябва да изпият. Искаше им се извънредните избори да се случат, без да се оттеглят от властта и да се лишат от контрола върху управлението.

Заявлението на Плевнелиев, че "служебният кабинет е отговорност на президента", звучи много трафаретно, но изглежда, че на това място държавният глава е спрял с компромисите. Подозирам, че върху него е имало сериозен натиск и дано задкулисието не го държи по някакъв начин, по какъвто са зависими мандатоносителите и подкрепящите ги две партии в парламента.

В тази ситуация оставката на правителството на Пламен Орешарски би била най-добрият сигнал за успокояване на обстановката и изграждане на доверие. Също така оставката щеше да бъде гаранция, че не вървят договорки под масата.

А с този парламент ние не знаем дали изобщо ще може да се събере кворум, така че да приеме оставката на кабинета, когато управляващите благоволят да я поднесат. В момента конституционната процедура върви в обратен ред и аз, докато не видя оставката, не мога да бъда сигурен, че на 5 октомври наистина ще има избори. Може да се стигне до размотаване и предоговаряне на постигнатите решения, които да отложат вота.
Трудно ще бъде успокоена ситуацията около банките само с помпозни изявления. Според мен трябваше например да бъдат арестувани големи играчи, които в рамките на 72 часа да дадат смислени обяснения за подпалването на кризата. Но в тази ситуация не бива службите и прокуратурата да се занимават само с арести на дребни риби, които уж разпространявали есемеси и електронни писма, вместо да хванат бика за рогата.

В понеделник сутринта ще се разбере дали думите на политиците са успокоили банковите вложители у нас. Да се надяваме, че всичко ще е наред, тъй като няма обективни предпоставки за банкова криза. Но има обективни предпоставки за паника и тя неслучайно се появи. Липсата на доверие е основната причина за психозата, а ние нямаме правителство, на което хората да вярват. Къде беше Орешарски в петък? На едно безсмислено пребиваване в Брюксел, докато тук нещата се тресяха. Политическите лидери също не си направиха труда да внесат успокоение сред хората. Забърква се много лоша "абракадабра" и в основата стоят и опитите за заобикаляне, ако не суспендиране на конституцията.

Тези дни в София ще се играе "Опера за три гроша" на Бертолд Брехт, в която има един популярен рефрен: "Кльопачката е преди морала". В случая ние сме свидетели на сходно поведение на българските политици - първо да се накльопаме, а за морала ще мислим после.

Гасенето на паниката  грижа на политиците

Милен Велчев, бивш финансов министър

Паниката е основният източник на проблема с банките. Ако можем да търсим целенасочени действия срещу КТБ, то sms-те срещу Първа инвестиционна банка не биха могли да срутят такава голяма институция. Паниката идва както от необмислени изказвания на политици, така и от бездействие на държавни институции.
Управляващите карат влака в момента и е много важна позицията им. Надявам се, че са си научили урока. Политиците не са главните виновници за случая с паниката около банките, но са главните действащи лица в предотвратяването на по-тежки последици.

Каквото и да се е случило досега и с двете банки, никой няма да загуби нито лев от влоговете си. Няма нужда хората да се редят на опашки, те няма да загубят парите си. Само тези, които ще си изтеглят срочните депозити, ще загубят лихвите по тези депозити.

Залагам репутацията си и няма да издам тайна, като кажа, че в Тройната коалиция сме обсъждали такова стечение на обстоятелствата - ако се разклати голяма банка. И сме били на едно мнение: не бива да се допуска никога голяма банка да фалира, защото ще се срути доверието към банките и управляващите.

Това не бяха разсъждения в конкретен случай, а по принцип какво да правим в бъдеще, ако се случи такова нещо. За щастие това не се случи. Знам, че имаше консенсус и съм убеден, че подобен консенсус има и сега. Никой сериозен политик няма да остави хората да преживеят събитията от 90-те години.

(Пред Нова тв)

Да пазим борда и да не викаме МВФ

Проф. Христина Вучева, икономист и бивш министър на финансите в служебния кабинет на Ренета Инджова (1994-1995)

Г-н Борисов да престане да говори, че държавата е във фалит. Държавата не е във фалит.
Най-важното в случая е да насочим вниманието си към ограничаване на последиците от историята, която се развива вече десетина дни, така че тя да няма тежки последици върху цялото население. Това е главната задача. За радост всички експерти, които се занимават с финанси, данъци, бяха много единни в оценката си на случилото се и в това, че хората трябва да разберат, че спасението е в техни ръце и в понеделник никой да не застава пред гишетата на банките.

Целенасочено украсена представа е милиардът за "Южен поток". Ако въобще този проект тръгне, става въпрос за постепенно финансиране на разходи, които никой няма да излее наведнъж. Несериозно е някой да си представя, че от някъде се взема един милиард, изважда се и се дава на някаква банка, която започва да се разпорежда с него. Това ще бъде постепенно извършване на цялото строителство, на няколко етапа, на няколко транша.

За нашето моментно състояние трябва да се престане с тези шикалкавения - има закон, той е ясен, имаме конституция. Казаха, че този парламент не може да работи, той няма как да приема закони, няма как да управлява - дава си оставката, дава се правото на президента след това, прави се едно завъртане на мандата. Това създава увереност, че се спазват законите. Днес всички (политическите лидери - бел. ред.) трябва да се изправят, не какво вчера говореше Бойко Борисов някакви невероятни неща, че трябва да се вика Международният валутен фонд, че сме загинали. Нито сме загинали, нито имаме нужда да викаме МВФ сега. Когато трябва и ако има нужда, ЕС сам ще ни насочи нататък. Ние сме членове на огромна и сериозна политическа система. Тези, които са при президента, трябва да кажат, че няма да допуснат никакво законодателно решение, което би променило т.нар. валутен борд у нас. Че няма да допуснат да се промени фиксираният курс, който има левът към еврото, и да кажат и че в понеделник хората могат да си теглят парите от ПИБ, а на 21-ви от другата банка.

(Пред БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай