Съдружници по неволя

Съдружници по неволя | StandartNews.com

Партиите показват здрав разум само когато ножът опре до кокала

Политическият елит показа, че е в състояние да прояви здрав разум само когато ножът опре до кокала. След вчерашното 4-часово заседание при президента основните партии най-накрая налучкаха верния тон с посланието: "Банкова криза няма, има криза на доверието и криминална атака". Важното беше и общосподеленото становище, че валутният борд е непоклатим и хората не бива да се поддават на сплетни. Остава лидерите да спазят обещанието си и да не продължат да клатят лодката с катастрофични сценарии и страховити приказки за тоталния банкрут на държавата.

Вчера бе избегната и друга екзотична идея, която се промъкна на петъчните консултации в парламента. Тогава БСП, ДПС и ГЕРБ в присъствието на Николай Бареков си бяха наумили да съставят многопартиен "кабинет на националното съгласие", който след разпускането на 42-ото народно събрание да бъде преназначен от Плевнелиев като служебно правителство.
Тази концепция бе в открита вражда с конституцията, според която служебният кабинет е непартиен под командването на президента и основната му задача е подготовката и провеждането на изборите. Достатъчно е да си представим картината как Борисов, Станишев и Местан седят в обща стая и пишат листа с министрите, които ще работят в следващите три месеца. Подобна гледка би накарала и най-екзактният езиковед

да избухне в матерни сквернословия

Отделно общ Министерски съвет между три партии, които люто ще се карат по време на предизборната кампания, щеше да работи в режим на орел, рак и щука в неблагодарно време на атаки срещу банките. Подобна комбинация би била безкраен низ от пазарлъци, скандали и гафове, след които тройката лидери ще се сочат взаимно с пръст.
Според вчерашното споразумение Плевнелиев се готви да разпусне парламента на 6 август, което означава, че екипът на Пламен Орешарски ще трябва да даде оставката си няколко дни по-рано, за да има възможност президентът да завърти рулетката с трите мандата за съставяне на кабинет.

Другото важно условие да премине държавата по тънкото въже на безпрецедентната криза на доверие е опозицията да се въздържа от обичайната си тактика на кьорфишеци през близките седмици и дори да удари рамо на Орешарски и компания в усилията им да укротят психозата сред гражданите и да решат възникналите проблеми на банковата система.
Не бива да се забравя обаче, че

властта все още е в ръцете на БСП и ДПС

и те носят пълната отговорност за състоянието на страната, включително и на българската икономика. Двете партии, въпреки влошените си отношения и хаоса, най-вече в редиците на социалистите, трябва да действат решително за гарантиране на финансовата стабилност, без да се опасяват от допълнителна загуба на доверие. Така или иначе песимистите са убедени, че не може да стане по-лошо.

Икономическите министри на Орешарски, независимо от предизвестеното си напускане, не бива повече да се крият от обществото и да чакат проблемите да ги залеят като лавина, а са длъжни да използват инструментите на изпълнителната власт, за да прекратят разпада на управлението. Политиците от всички бои, без значение наличните им чувства, са изправени пред историческата необходимост да действат за кратко време в синхрон и сговор. Не го ли осъзнаят и продължат ли в досегашния жанр на причиняването на земетресения, ще срутят необратимо и без това разклатената сграда на държавността. Печалбата им ще бъде, че колективно ще бъдат намразени от целия народ. Ще съгрешат и вкупом непотребни ще станат, както е казано в Библията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай