Саботаж с изкупуването на зърно! Земеделският министър бесен

Кадри на ГЕРБ възпрепятствали запълването на резерва

Саботаж с изкупуването на зърно! Земеделският министър бесен | StandartNews.com

Дружеството „Сортови семена - Елит”, което трябваше да посредничи за изкупуването на зърно на стойност 1.1 млрд. лева с цел осигуряване на продоволствената сигурност на страната, е отказало да изпълни решението на кабинета.

От Съвета на директорите на държавната фирма са съобщили за това с писмо до министерството на земеделието на 14 март, ден преди да влезе в сила постановлението на Министерски съвет.

Дружеството саботира действията на правителството, заяви земеделският министър Иван Иванов. Той изтъкна, че сегашното ръководство на "Сортови семена" е назначено от кабинета на ГЕРБ. "Управителните органи на държавната компания са назначени през април 2021 г. от предшния министър на земеделието Десислава Танева. В ръководството има и членове на ГЕРБ, те не го крият", посочи Иванов. И заяви, че действията им може да оставят българите без хляб или да ги принуди да купуват насъщния на непосилни цени.

"Шефовете в дружеството подадоха своите заявления за напускане, с което блокират процедурата да бъдат сменени. Защото по договор трябва да се спази едномесечно предизвестие, преди да бъдат сменени от управата на дружеството", каза земеделският министър. И призова ръководството на дружеството незабавно да подаде оставка и да спре да възпрепятства работата на правителството. Той допълни, че с това се забавят необходимите мерки, които правителството е взело, за да защити българския народ.

МС е решил да увеличи капитала на „Сортови семена – Елит” с 1,1 милиарда лева, колкото е бюджетът, заделен от държавата за изкупуването на зърно, защото заделените средства не идват от бюджета, а са под черта - това е даден и върнат заем от енергетиката. Ако трябваше да бъдат заделени от бюджета, беше нужно да се направи актуализация, обясни Иванов. Затова е избрано държавното дружество, което на 100% отговаря на целта. Държавата се е спряла на механизма с увеличението на капитала на държавно дружество, което да изкупува пшеницата, тъй като при директно изкупуване на зърно можем да нарушим изискванията за недопустима държавна помощ, обясни още Иванов. 

"Дружеството нито е в ликвидация, каквито слухове се носеха, нито има друга причина да не изпълнява разпореждане на кабинета, след като е в състава на министерството на земеделието", обясни Иванов. Затова той е поискал оставката на целия Съвет на директорите, а още утре правителството, на своето заседание ще избере друга фирма, която да извърши интервенцията. Два са вариантите, които ще бъдат обсъждани, единият от които е изкупуването да става през Агенция "Държавен резерв".

"Безотговорно е в момент на умишлена спекула, засягаща цените на горивата и основни храни, да саботират действията на институциите. Това е едно грубо и грозно действие от страна на представители на партия ГЕРБ.  Това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене българската държава и нейните граждани", посочи министърът.

Той каза, че всичко това може да забави изкупуването на зърното поне със седмица.

Земеделският министър категорично отрече и други твърдения в медийното пространство,  че при държавната интервенция щели да се похарчат около 1 млн. лева за комисионни за брокерите на Софийската стокова борса. „Изкупуването на пшеницата и фуража ще става чрез брокери на Държавния резерв, без комисионни, като ще спазим всички методики и правила, които Агенцията „Държавен резерв” прилага при подобни интервенции”, обясни министърът.

На въпрос къде ще се съхранява изкупеното зърно Иванов посочи, че това ще става в складовете на производители и търговци. "В страната има складове, в които може да се прибере 14 млн. т. пшеница. А преди седмица наличните количества бяха около 2,4 млн. тона", каза още Иванов.

Предвиден е и механизъм за изкарване на зърното преди новата реколта. От две седмици специална комисия в агроведомството обследва всички зърнени складове в страната. „Когато приключим, ще имаме пълна яснота. Тези проверки ще продължат и до жътва, като няма опасност със сегашната интервенция зърнените запаси да попречат на търговците да купуват пшеница от нова реколта”, отговори Иванов на журналистически въпроси. Ще има и комисии, в които ще влизат експерти на министерството, БАБХ и други органи, които ще правят експертиза за качеството и лабораторни изследвания на зърното.

Цените за изкупуване също ще са различни за хлебната и фуражната пшеница.  

Според Иванов договорите за износ се изпълняват без проблеми.

Министерството тепърва ще обсъжда и вариант за преференциално изкупуване на фуражи от страна на животновъдите. Подробности по този механизъм за подкрепа обаче ще бъдат съобщени допълнително, тъй като все още предстоят срещи с браншовите организации. В пекът ще има разговори на животновъди с финансовото министерство.

След среща с представители на производители на плодове и зеленчуци министър Иванов каза, че е получил тяхното уверение, че протестите им ще бъдат прекратени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай