Неделя,

Саботаж с изкупуването на зърно! Земеделският министър бесен

От: Редакция -
1186
Саботаж с изкупуването на зърно! Земеделският министър бесен
A
A
A

Дружеството „Сортови семена - Елит”, което трябваше да посредничи за изкупуването на зърно на стойност 1.1 млрд. лева с цел осигуряване на продоволствената сигурност на страната, е отказало да изпълни решението на кабинета.

От Съвета на директорите на държавната фирма са съобщили за това с писмо до министерството на земеделието на 14 март, ден преди да влезе в сила постановлението на Министерски съвет.

Дружеството саботира действията на правителството, заяви земеделският министър Иван Иванов. Той изтъкна, че сегашното ръководство на "Сортови семена" е назначено от кабинета на ГЕРБ. "Управителните органи на държавната компания са назначени през април 2021 г. от предшния министър на земеделието Десислава Танева. В ръководството има и членове на ГЕРБ, те не го крият", посочи Иванов. И заяви, че действията им може да оставят българите без хляб или да ги принуди да купуват насъщния на непосилни цени.

"Шефовете в дружеството подадоха своите заявления за напускане, с което блокират процедурата да бъдат сменени. Защото по договор трябва да се спази едномесечно предизвестие, преди да бъдат сменени от управата на дружеството", каза земеделският министър. И призова ръководството на дружеството незабавно да подаде оставка и да спре да възпрепятства работата на правителството. Той допълни, че с това се забавят необходимите мерки, които правителството е взело, за да защити българския народ.

МС е решил да увеличи капитала на „Сортови семена – Елит” с 1,1 милиарда лева, колкото е бюджетът, заделен от държавата за изкупуването на зърно, защото заделените средства не идват от бюджета, а са под черта - това е даден и върнат заем от енергетиката. Ако трябваше да бъдат заделени от бюджета, беше нужно да се направи актуализация, обясни Иванов. Затова е избрано държавното дружество, което на 100% отговаря на целта. Държавата се е спряла на механизма с увеличението на капитала на държавно дружество, което да изкупува пшеницата, тъй като при директно изкупуване на зърно можем да нарушим изискванията за недопустима държавна помощ, обясни още Иванов. 

"Дружеството нито е в ликвидация, каквито слухове се носеха, нито има друга причина да не изпълнява разпореждане на кабинета, след като е в състава на министерството на земеделието", обясни Иванов. Затова той е поискал оставката на целия Съвет на директорите, а още утре правителството, на своето заседание ще избере друга фирма, която да извърши интервенцията. Два са вариантите, които ще бъдат обсъждани, единият от които е изкупуването да става през Агенция "Държавен резерв".

"Безотговорно е в момент на умишлена спекула, засягаща цените на горивата и основни храни, да саботират действията на институциите. Това е едно грубо и грозно действие от страна на представители на партия ГЕРБ.  Това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене българската държава и нейните граждани", посочи министърът.

Той каза, че всичко това може да забави изкупуването на зърното поне със седмица.

Земеделският министър категорично отрече и други твърдения в медийното пространство,  че при държавната интервенция щели да се похарчат около 1 млн. лева за комисионни за брокерите на Софийската стокова борса. „Изкупуването на пшеницата и фуража ще става чрез брокери на Държавния резерв, без комисионни, като ще спазим всички методики и правила, които Агенцията „Държавен резерв” прилага при подобни интервенции”, обясни министърът.

На въпрос къде ще се съхранява изкупеното зърно Иванов посочи, че това ще става в складовете на производители и търговци. "В страната има складове, в които може да се прибере 14 млн. т. пшеница. А преди седмица наличните количества бяха около 2,4 млн. тона", каза още Иванов.

Предвиден е и механизъм за изкарване на зърното преди новата реколта. От две седмици специална комисия в агроведомството обследва всички зърнени складове в страната. „Когато приключим, ще имаме пълна яснота. Тези проверки ще продължат и до жътва, като няма опасност със сегашната интервенция зърнените запаси да попречат на търговците да купуват пшеница от нова реколта”, отговори Иванов на журналистически въпроси. Ще има и комисии, в които ще влизат експерти на министерството, БАБХ и други органи, които ще правят експертиза за качеството и лабораторни изследвания на зърното.

Цените за изкупуване също ще са различни за хлебната и фуражната пшеница.  

Според Иванов договорите за износ се изпълняват без проблеми.

Министерството тепърва ще обсъжда и вариант за преференциално изкупуване на фуражи от страна на животновъдите. Подробности по този механизъм за подкрепа обаче ще бъдат съобщени допълнително, тъй като все още предстоят срещи с браншовите организации. В пекът ще има разговори на животновъди с финансовото министерство.

След среща с представители на производители на плодове и зеленчуци министър Иванов каза, че е получил тяхното уверение, че протестите им ще бъдат прекратени.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички