Съблякоха Жулиета в дебюта на шедьовъра на старозагорска сцена

Съблякоха Жулиета в дебюта на шедьовъра на старозагорска сцена | StandartNews.com

Стара Загора. Казват, че един театър е жив, докато все още поставя Шекспир. За първи път от своето съществуване Старозагорският драматичен театър „Гео Милев" посегна към най-жизнената му и очарователна трагедия – „Ромео и Жулиета". Премиерата е в четвъртък вечер.

Пуританите вероятно ще я запомнят с това, че режисьорът Петър Денчев разсъблича Жулиета в някои от сцените, както майка е я родила. Други може да нарекат неговия прочит „рокерска" версия на голямата любов заради многото каскади и бесния темпоритъм. „Аз се опитвам да разкажа тази история от 16 в., както на мен ми харесва и ми иска ми се в нея да се разпознаят повече хора, днешните млади и днешните ни нрави", изповядва самият режисьор Денчев. Според неговата версия това е пиеса за зараждането на една чиста любов, която няма как да оцелее в едно общество на насилие.

Главните роли са поверени на Кире Гьоревски и Мария Пенчева, и двамата от школата на най-експериментиращите ни театрали – Маргарита Младенова и Иван Добчев. „Аз съм върл противник на безцелната голотия, но режисьорът ме убеди в своя замисъл, не е лесно да си без дрехи на сцената, трудно ми е, но определено ми помага да направя ролята", казва Мария.

Македонецът Кире Гьоревски е чиракувал при най-добрия ни мим Вельо Горанов. Занимавал се е професионално и с танци и с еднаква вещина на тялото и езика прави своя влюбен до уши герой. „Не мога да кажа благослов или проклятие да играеш Ромео, но съм благодарен на Петър Денчев, че ме избра", признава той.

„Това е последната ни пиеса за тази година и е радвам, че вдигнахме високо летва", доволен е шефът на старозагорската трупа Ивелин Керанов. Той не скри, че ще предложи младата Мария Пенчева за наградата Икар за най-добра женска роля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай