С оттеглянето на "Penny" конкуренцията намалява

С оттеглянето на "Penny" конкуренцията намалява | StandartNews.com

Сдружението за модерна търговия не може да коментира решението на "Penny" да затвори магазините си у нас, защото все пак става дума за бизнес решение. По-скоро ние имаме мисия да подобряваме бизнес средата в България. Очевидно е, че "Penny" са предпочели да напуснат страната по бизнес съображения. Принципно ние би трябвало да се радваме, когато у нас идват инвеститори, а не, когато си отиват.

Това в никакъв случай не е добра новина за България и българското общество. Колкото повече компании се конкурират на този пазар, толкова по-добре ще бъдат обслужвани българските потребители, изборът ще е по-богат, а цените - по-ниски. В този смисъл изтеглянето на "Penny" от родния пазар не е добра новина и се надявам, че инвеститорите ще идват у нас, а няма да напускат България. Ние многократно сме казвали, че българският пазар е малък и по-неконкурентен. Затова свръхрегулациите например биха повлияли в посока към намаляване на конкурентността. Несигурността също не се отразява положително. Това, което ние като общество трябва да направим, е да накараме инвеститорите да се чувстват комфортно и сигурно, за да инвестират у нас.

В България трябва да има бизнес среда с прозрачни и разумни регулации. Именно натам трябва да вървим, ако искаме у нас да идват компании, а не да напускат. Не казвам, че причината за напускането на "Penny" е в бизнес средата ни. За конкретните причини трябва да попитате самата компания. Пред инвеститорите все още има известна несигурност и това се видя по време на дебата за регулации в сектора през последните 4 г. Има известна несигурност по отношение на основни разходи при оперирането на различни бизнеси, какъвто например е този за тока. Нашите членове например не са очаквали такова драстично повишаване на цената на тока.

Всяко едно подобно неочаквано събитие влияе в посока ограничаване на конкурентността. Всички проблематични предложения в първоначалния проект за Закон за защита на конкуренцията не бяха приети в окончателен вариант. Затова нямаме притеснения по отношение на вече приетите текстове на Закона за защита на конкуренцията и не смятам, че те са повлияли по някакъв начин на дейността на търговските вериги у нас и не може да се прави такава връзка.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай