Петък,

С телевизор, но без вътрешна тоалетна. Как живеят българите

От: Стандарт -
2940
С телевизор, но без вътрешна тоалетна. Как живеят българите
A
A
A

90% от българите живеят в собствено жилище, но едва половината разполагат с автомобил и компютър. Най-разпространеният предмет в домовете ни продължава да бъде телевизорът, а 20% от домакинствата на село все още нямат вътрешна тоалетна. Това показват данните на Националния статистически институт, цитирани от Нова тв.

Чуждо жилище, но без да плащат наем за него, ползват 5% и половина от домакинствата. Тези, които живеят под наем, са близо 4%. Двойно повече от тях са семействата, които притежават и второ жилище.

Най-разпространеният вид имот, който имат българските семейства, са двустайни или тристайни апартаменти, като над 90% от домакинствата живеят в жилища, построени преди 1990 година. Тези построени през последните 20 години са едва 8%. А близо 1/4 от домакинствата, притежават и гараж.

С екзистенциалните електричество, вода, баня, тоалетна и канализация, разполагат малко над 80% от домакинствата у нас. Като разпределението между това къде по-често са налични - дали в градовете или в селата, е почти равно, с изключение на канализацията. Почти всички градски домакинства разполагат с такава. В селата повече от половината семейства нямат централна канализация, а близо 20% от тях нямат и вътрешна тоалетна.

56% от домакинствата разполагат със собствен автомобил, като близо 6% от тях притежават повече от един. 8% пък са тези, които не могат да си позволят такъв по финансови причини. Над 1/3 от домакинствата също нямат автомобил, но не поради тази причина, а просто защото се смятат, че такъв им е нужен.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички