Честваме 144 години от Освобождението

На връх Шипка тържеството е с участието на премиера Кирил Петков

Честваме 144 години от Освобождението | StandartNews.com

На 3 март отбелязваме националния празник на България. 144-а годишнина от Освобождението ще бъде чествана с редица прояви в цялата страна, съобщава БНР.

В София президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. Тържеството започва в 11 часа, а в 12 пред сградата на администрацията на президента ще има тържествена смяна на караула.

Вечерта на площад „Народно събрание“ в столицата ще започне тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров, командир на Командването за логистична поддръжка.

В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

И на историческия връх Шипка днес се провеждат традиционните чествания за 3 март.

На площадката под възвишението ще се състои официалната част от тържествата с участието на премиера Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Денят ще започне с благодарствен молебен в Храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, който ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан.

По програма официалната част на тържествата ще започне в 11:30 часа на площадката под връх Шипка. С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата ще бъде почетена паметта на загиналите герои по време на Руско-турската война. 

Автобуси от Габрово и Казанлък ще транспортират желаещите да се включат в празничните прояви на върха.

В най-ново време Трети март е обявен за национален празник през 1991 година. Тази година честванията ще преминат под знака на руското навлизане в Украйна. Националният военно-исторически музей ще остане затворен за празника. Отменено беше официалното откриване на изложба, посветена на българското опълчение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай