Четвъртък,

Румен Радев с много тревожен коментар! Причината

От: Редактор,сн. БНР -
7033
Румен Радев с много тревожен коментар! Причината
A
A
A

„Изправени сме пред загуба на националния продоволствен суверенитет,“ обяви президентът Румен Радев, след като разгледа оранжерийния комплекс край Сливенски минерални бани и бе запознат на място с проблемите на бранша.

Според изнесената информация от производителите в България от 9 хиляди декара оранжерийни площи в момента се берат оранжерийни зеленчуци от едва 100 декара заради високите цени на енергийните източници и евтиния внос. Това според тях обрича бранша на заличаване.

Президентът Радев коментира, че страната трябва да разчита на собствените си възможности за осигуряване на производство на храни. 

"Това означава за мен продоволствена сигурност. Да не разчитаме, че някога в случай на криза ще можем отново да сглобяваме някакви коридори и да внасяме".  

Държавният глава даде за пример съседните държави, които произвеждат и изнасят при по-неблагоприятни климатични условия от българските. 

"И ние трябва по такъв начин да стимулираме тези практики, които работят там". 

Президентът Радев пое ангажимент да работи заедно с правителството и парламента за справяне с кризата в оранжерийния сектор: 

"За това апелирам и ще работя с всички отговорни фактори, да имаме навременна промяна и в законите, да имаме най-вече навременни, към това апелирам, навременни мерки. Иначе рискуваме този отрасъл окончателно да го загубим. Както чухте, това ще доведе и до допълнителни социални проблеми".  


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички