Рокадата търси бърз политически ефект

Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП

Рокадата търси бърз политически ефект | StandartNews.com

Интервю с Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП

- Г-н Стойчев, как бе създадена Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) и какви бяха основните й цели?

- Службата беше създадена през 1991 г. Целта беше да се организира ефективно противодействие на организираната престъпност. Подборът на кадрите беше изключително прецизен, като в различните направления и отдели попадаха доказани професионалисти от различните служби на МВР. В някои от спецзвената бяха назначени и хора с опит и стаж в Министерство на отбраната. Имаше и един замисъл да се занимава основно с агентурно-оперативна, аналитична и организационно-методическа дейност. Нещо като полицейско разузнаване. Целта беше всестранно да се анализира в движение зараждащата се организирана престъпност и да се осигури адекватна информация на основните потребители - властите. За съжаление, клиентите се оказаха канибали.

- Как гледате на вливането на ГДБОП в ДАНС?

- Като напълно необосновано. Не само секторът сигурност, държавата ни се нуждае отдавна от преустройство. Струва ми се, че в случая се цели бърз политически ефект. Мисля че, решенията трябва да бъдат търсени другаде, ако действително се цели да са трайни и ефективни. А и сега за пореден път се установява, че властта обича да работи на тъмно, затваряйки решенията в себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай