Рок и футбол за празника на Тутракан

Рок и футбол за празника на Тутракан  | StandartNews.com

Проекти за 40 млн. лева преобразиха града

В навечерието на Деня на Независимостта Тутракан чества своя празник. Защо датата 21 септември е толкова важна за града и как се преобрази той през последните няколко години? Отговор на тези въпроси "Стандарт" потърси от кмета Димитър Стефанов.

- Господин Стефанов, днес 21 септември, Тутракан празнува. С какво този ден е важен за града?
- 21 септември е денят, в който през 1940 година Тутракан става първият град на територията на Южна Добруджа, присъединен отново към България. Това се случва благодарение на мирната Крайовска спогодба, чийто 75-годишен юбилей честваме тази есен. Затова и тържествата в нашия град тази година ще преминат под знака на голямото историческо събитие, важно не само за региона, но и за цялата страна.

Празничната ни програма започна още миналата седмица на 17 септември, когато в Тутракан започна първото пленарно заседание на Международната научна конференция "Добруджа - политика, общество, стопанство и култура (ХIХ-ХХ век.)". Тя бе ръководена от големия приятел на Тутракан академик Георги Марков, а участие в нея взе и началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев. Форумът стана повод да се върнем отново и към славните страници на Тутраканската епопея, свързани с една от славните битки на българската войска през Първата световна война, когато през 1916 година тук след 33-часово сражение нашата армия печели победа.
- Историческата слава ли е най-големият капитал на Тутракан?
- Историческата слава е актив, върху който трябва умело да се надгражда, ако искаме една община да се развива и просперира в съвременни условия. Тутракан има славно минало, което датира от преди 20 века. Затова през изминалите 4 години ние работихме упорито и целенасочено, за да създадем условия културно-историческото наследство на нашия град да се превърне в средство за неговото икономическо развитие и растеж.

Много от проектите, които реализирахме, допринесоха за това. Възстановихме древната крепост "Трансмариска", изградихме там художествено-архитектурна асамблирана система "Звук и светлина", която ни позволява по най-атрактивен начин да експонираме целия комплекс около крепостта и Дунавския парк.
В усилията ни да популяризираме този нов за публиката туристически продукт много ни помогна кампанията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България", в която крепостта на император Диоклециан взе първо място в категорията "Атракции" и стана "Чудо номер 1" на България за 2014 година.
- Разкажете повече за усилията си да популяризирате Тутракан, за който до преди няколко години мнозина не бяха и чували, а днес е привлекателна дестинация за все повече туристи?
- Вече споменах, че реализирахме много проекти на обща стойност около 40 млн. лв., с които успяхме да преобразим града и общината. Част от тях бяха насочени към подобряване на местната инфрастуктура, други бяха предназначени за развитие на туристическите атракции като Рибарската махала в града, единствения в Европа музей на дунавския риболов и лодкостроенето. Тутракан печели приятели и с многообразните фестивали и празници, които организираме. Фестивалът "Огненият Дунав" се превърна в емблема на града. Палитрата от атрактивни концерти с рок, популярна музика и фолклор, разнообразният афиш със спектакли, изложби, кулинарни състезания, спортни прояви предлага на всички жители и гости на града тридневно непрекъснато шоу. Международният музикален конкурс "Речни ноти" стана сцена за изява на млади изпълнители от България и чужбина. Нашият град е и столица на кайсията и всяка година отбелязваме това с празник, на който всички производители показват плодове и продукти от този божествен еликсир, а много туристи идват специално за феста. Общоградски чествания организираме и в дните около Никулден, защото нашият град е селище на рибари и лодкари, които от векове хвърлят мрежите си в Дунава и за тях този празник е от голямо значение.
- Празникът на Тутракан, който отбелязвате днес, част ли е от събитийния календар, насочен да популяризира града и общината у нас и в чужбина и какво предвижда той тази година?
- Разбира се, още повече, че 21 септември е свързан със знаменателни и за България събития. Вече казах за научната конференция, която се организира от историческите музеи в Тутракан и Добрич и протече в две заседания в двата града. Представен беше и сборникът "Летопис. Хронология на факти и събития", който хвърля нов историографски поглед към отминалите събития.

Празничният ден по традиция започва с тържествена сесия на общинския съвет, на която се обявяват новите почетни граждани, и завършва със заря проверка в памет на падналите за България. Програмата на честванията е изпълнена и с културни и спортни събития. Довечера на сцената в Тутракан ще пее рок група "Конкурент", а водещи ще са Христо Мутафчиев и Евгени Будинов. За следобедните часове е предвиден футболният турнир на ветераните, в който участие ще вземат ФК "Трансмариска", ФК "Левски-1914" София, ФК "Дунав - Русе" . Ще ни гостуват и футболисти ветерани от Румъния.
- Приключвате управленски мандат, който промени облика на Тутракан и се кандидатирате се отново за кмет. Каква е вашата лична равносметка за изминалите 4 години и какво планирате за бъдещето, ако отново получите доверието на съгражданите си?
- Мандатът не беше лек. От една страна, дейностите, които искахме да осъществим успешно бяха много, работната програма беше напрегната, а времето сложно от политическа гледна точка. Сменяха се правителства, променяха се структури в държавните администрации. А всички знаем, че това не само усложнява работата, но и много пречи в дейността на една община. Въпреки това обаче аз мога да кажа, че в периода 2011-2015 година в Тутракан се случиха много добри за хората неща благодарение и на немалкото европейски проекти, които съумяхме да приключим успешно.

Що се отнася до мен самия, аз винаги поставям на първо място професионализма. Смятам, че ако всеки изпълнява задълженията и ангажиментите си, проблемите дори и трудни са решими. Мен хората в Тутракан ме познават и не смятам да ги заливам с обещания. Мисля, че човек, независимо дали е избран за кмет или общински съветник, трябва да не губи човешкото у себе си, защото мандатите имат срок, а направеното е това, което остава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай