Родители на протест срещу недостига на градини

Протестиращите родители настояват и за компенсация за неприетите деца без ограничение във възрастта

Родители на протест срещу недостига на градини | StandartNews.com

Протестиращи родители се събраха в столицата с искане за повече детски градини и ясли, предава БТА.

Около трийсетина родители дойдоха с децата си пред Столичната община, въпреки дъжда, на организиран протест, на който под съпровода на детски песни изразиха негодуванието си срещу невъзможността голяма част от децата в столицата да бъдат записани в детска градина или ясла.

Протестът с шествие мина покрай храм-паметника "Александър Невски" и БАН, и завърши пред Народното събрание.

„Искаме довършване на започнатите проекти и ударно строителство на нови детски заведения, доколкото това е възможно“, заяви от импровизираната трибуна пред парламента организаторката Павлинка Вълчева.

Протестиращите родители настояват и за компенсация за неприетите деца без ограничение във възрастта. По думите на Вълчева, и по-малките също заслужават обезщетение. Тя отбеляза, че сега такова се дължи само за децата, които са над 3-годишна възраст. Тя напомни, че над 12 000 деца са останали неприети в детски градини или ясли през тази година.

Цветослав Цачев, баща на Надя, която е на година и половина, отбеляза, че детето му не е прието в общинска детска градина и след няколко месеца ще трябва да посещава частна.

"Ние най-вероятно ще се справим и с това предизвикателство, за съжаление, съм сигурен, че за голяма част от хората, които са решили да отглеждат дете тук, в България, това ще бъде много трудно, каза той и добави, че искат не само места в детски градини и ясли, но и да живеят в една нормална и добре подредена държава, където всеки един да просперира.

Не е нормално да няма места за децата ни в детските градини в ХХI в., отбеляза и Ирина Колева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай