Рикошетът на джихада

Рикошетът на джихада | StandartNews.com

Проф. Владимир Чуков

Трагедията, разиграла се в Париж, можеше да се очаква. Франция е най-активната страна, ангажирала се във войната с Ислямска държава. Най-големият чуждестранен контингент в момента в Сирия е именно френският.

Разбира се, нещата не са еднозначни.
Наистина, когато Никола Оланд спечели изборите, на церемонията на президентската му клетва се развяваха знамената на поне десетина арабски държави, които днес се включиха в борбата с Халифата. Но когато ставаше въпрос за военна интервенция в Либия, предложена от Париж, един Алжир първи скочи против тази идея.

Що се отнася до настроенията във френското общество като цяло, там нещата наистина са сложни. За разлика от Англия или Германия във Франция има силни антиарабски и въобще ксенофобски настроения. Малък пример - в Обединеното кралство официално има 100 000 българи, а във Франция - само 30 000.

Случайно ли е това, особено като се има предвид, че френският език в България е все още популярен колкото и английския? Французите по принцип трудно допускат чужденци. А конкретно антиарабските настроения са лесно обясними. Основната маса от имигранти във Франция са именно от тази част на света. Още са живи спомените за войната в Алжир през 1954-1961 г., наличието на репатрираните оттам французи и техните потомци, са особено силни. През 1971 година Жан Мари льо Пен успя да създаде своя Национален фронт преди всичко на базата на именно този електорат. Така че тази трагедия само ще налее масло в партията, наследена от дъщеря му Марина льо Пен, и ще покачи нейния рейтинг. Да не забравяме, че баща й за малко не стана президент.

Стреляха по хората, които проповядват свобода

Никола Манев, български художник, специално от Париж

Това, което стана в Париж, е насочено конкретно срещу демокрацията. Това е един безсрамен акт! Да се посяга на свободата, именно в страната, където са измислени правата на човека и демокрацията! Възмутително! Гражданите на Париж не са на себе си. Настроението по улиците e страшно, цари хаос, хората са наплашени. Предупредиха всички граждани по телевизията да избягват излизания. Ето, вие ме хващате тъкмо на улицата, имам изключително важна среща, която не мога да отменя, а казаха да не се излиза. Извършителите са врагове на свободата на словото. Това е пряк атентат срещу хората на словото и изкуството, които са проповедниците на свободата. Творците са пряко застрашени в момента. Сред загиналите има и колеги - художници карикатуристи и журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай