Революция! Голяма промяна в полза на бащите

Получават 2 месеца платен отпуск

Революция! Голяма промяна в полза на бащите | StandartNews.com

Бащите вече ще имат право на платен отпуск от два месеца до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са публикувани за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство. Отпускът ще се ползва наведнъж или на части. Същото право на два месеца отпуск ще имат и осиновителите.

,,Новият вид отпуск произтича от европейската директива относно равновесието между професионалния и личния живот на родителите'', коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова.

Мотивът за приемането на този вид отпуск е, че до този момент жената майка имаше право на повече по вид отпуски за отглеждане на дете. Докато бащата като че ли можеше да ползва единствено отпуск при раждане на детето си и неплатен отпуск за отглеждане на детето до осемгодишна възраст, допълни тя, цитирана от БНР.

Правото ще се ползва, ако бащата не е ползвал отпуск, прехвърлен му от майката на детето. За да получи отпуска, той трябва да уведоми работодателя си поне 10 дни предварително. Обезщетението ще му се изплаща от Държавното обществено осигуряване, като тепърва предстои да се уточни размерът му.

По сега действащото законодателство всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай