Революция! Ето кога опрощават парите на длъжника

До края на годината законът трябва да е готов

Революция! Ето кога опрощават парите на длъжника | StandartNews.com

Само добросъвестни длъжници ще могат да искат образуване на производство, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения.

А добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения, съобразно своето имуществено състояние и доходи, и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори, уточни министър Зарков.

Сред постъпилите по законопроекта становища е и това на Световната банка, в което се приветства въвеждането на новата правна уредба, посочвайки че множеството елементи в нея съответстват на най-добрите практики.

„Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс. Да ги извади от спирала, в която, колкото повече усилия полагат, толкова повече затъват в блатото на дълговете си“, акцентира министърът на правосъдието.

Зарков изрази надежда законът да бъде приет до края на годината, тъй като такъв е и ангажиментът на България по Плана за възстановяване и устойчивост. 

„С този закон служебното правителство прие всички закони по ПВУ, които бяха от компетенцията на Министерството на правосъдието“, отбеляза Крум Зарков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай