Ремонтират изцяло театър "София" догодина

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента се ремонтират и читалища

Ремонтират изцяло театър "София" догодина | StandartNews.com

Следващата година предвиждаме цялостен ремонт на театър „София“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекция на реконструкцията на Столичния куклен театър, предаде БГНЕС. „Кандидатстваме за европейски средства. Проектът е вече почти готов”, посочи кметицата.

Фандъкова съобщи за ремонта на още два културни институции. „Културният дом в Искър и Културният дом в Красно село ремонтирахме изцяло и станаха чудесни културни средища в кварталите. Остават ни Средец и Надежда. Предвиждаме ги за следващата година“, посочи тя.

Градоначалникът добави, че в момента се ремонтират и читалища. „Тази година за две читалища сме отпуснали средства, така че се опитваме да възстановим и да надградим културните пространства в София“, заяви столичният кмет.

Тя провери ремонта на филиала на Кукления театър, намиращ се на ул. “Янко Сакъзов”. „Много се радвам, че сме на финала на цялостната реконструкция на салона. Това е един театър, с който се гордеем. Имат много успехи, печелят много награди, а и децата на София заслужават да се радват в най-добрата среда“, посочи кметът.

Фандъкова каза, че в хода на ремонта е поискано допълнително финансиране за изграждането и на платформа за декорите. „Тя вече се изпълнява, осигурихме допълнителни средства. Около половин милион лева е стойността на ремонта на цялата сграда. Освен салона и сцената, са направени и всички помещения, свързани с артистите – гримьорни, тоалетни, включително и тези за деца и хора с увреждания. Остава да се направят рампата и платформата“, добави столичният кмет. Тя посочи, че до края на октомври очакват да бъде приключен ремонтът и от ноември да започнат репетициите и представленията. ”Следващата година съм поела ангажимент и работилницата да ремонтираме. Тук се правят куклите, декорите и това е необходимо за довършването вече на цялостния театър”, заяви Фандъкова.

„Радваме се, че всичко това се случва и децата на София ще имат едно чудесно реновирано място по всички изисквания, а артистите имат по-добри условия за работа”, каза директорът Иван Райков. Той заяви, че в началото на ноември там трябва да се репетира ново коледно представление - „Най-хубавият подарък”, чиято премиера е планирана за 14 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай