Ректорът на СУ се извини за неуместната реклама

Беше грешка, каза проф. Герджиков за клипа на тв „Алма Матер”

Ректорът на СУ се извини за неуместната реклама | StandartNews.com

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф.
Анастас Герджиков се извини днес за крайно неуместната реклама на тв „Алма Матер”. В нея зад слогана: "Стани известен", шефът на телевизията - иначе невероятния актьор Башар Рахал, похотливо заглежда кандидат-репортерка, който носи кафе на шефа си и се оставя внушението, че всяка блондинка може да стане известна журналистка, ако постъпва така. Клипът си навлече много обвинения в сексизъм, Башар Рахал, каза, че не вижда основание за това.

Беше грешка, каза проф. Герджиков по време на тържеството  за  патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който тази година отбелязва 130-ата си годишнина. Според ректора клипът е предизвикал основателната критика от страна на обществеността и медиите.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" се стреми да се отвори към обществото като една от най-важните образователни, научни и културни институции на България, каза на тържеството ректорът проф. Анастас Герджиков. "Целта е не просто да запознаем обществеността с нашата работа, а да се опитаме да променим обществения климат, в който губим ценносттите си, заяви той. Най-важното е, че не затваряме знанието между стените на университета, а като нашия патрон Свети Климент Охридски трябва да разпръснем духовността навсякъде, не само да образоваме, но и да възпитаваме духовност, културни традиции, морални ценности и човечност", посочи ректорът.

Софийският университет "Св. Климент Охридски се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържество. "Няма как да ни задоволяват днес полустуденти, полупреподаватели и полунаука, и Софийският университет е най-големият борец срещу това", допълни Йотова, цитирана от БТА. Тя добави, че с развитието на високите технологии с един бутон можем да се свържем с почти всички, а сме все по-отчуждени и по-сами отвсякога, защото само знанието не е достатъчно. Тук е огромната роля  на духовните центрове, на университетите - близостта, възможността за общуване, за спор и дискусии, това е мястото за тези дискусии, където всеки може да потърси и да намери себе си, коментира вицепрезидентът.
Най-важният урок, който научих тук, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода, отбеляза Йотова.
От името на президента тя връчи плакет за цялостната дейност на Софийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай