Реформаторските войни не засягат кабинета

Реформаторските войни  не засягат кабинета | StandartNews.com

Зад протестите на таксиджиите се крие битката на две лобита

ГЕРБ държи здраво юздите на управлението в страната. Процесите в Реформаторския блок не са заплаха за управляващата коалиция, а битка за сърцето на десния избирател. Кой ще излезе победител в нея и кой желае трансфер на Цветанов в своя отбор, по тези и други теми се обърнахме с въпроси към изпълнителния директор на Института за дясна политика Георги Харизанов.

- Борисов отказа да бъде арбитър на разправиите в РБ
- Татяна Дончева произнесе просташко слово, за да се хареса на ДСБ
- Петър Москов от два стола се оказа на земята

- Г-н Харизанов, държи ли ГЕРБ здраво юздите на управлението? Наблюдаваме лекарски протести, недоволство сред таксиметровите шофьори, раздор в коалицията.
- Лекарските протести са само още едно доказателство, че ГЕРБ стои зад коалиционното споразумение и го спазва. От ГЕРБ показаха последователно поведение, подкрепяйки здравния министър Петър Москов при гласуването на вота на недоверие в парламента при цялата тежка ситуация, в която партията му го постави. Не разбрах същината на лекарските протести. Общопрактикуващите медици заявяват, че не протестират за пари, а за някакви строго професионални принципи. Не мисля обаче, че тук се крие някакъв подводен камък, който може да навреди на правителството. Същото важи и за таксиджийските протести, защото там битката се води между две лобита и две принципни философии за това как трябва да функционира тази професия. Но това отново не е политически спор на високо ниво и затова смятам, че по един или друг начин решение ще се намери. Колкото до коалицията, не мисля, че има проблем вътре в нея, проблем има един от партньорите в нея - Реформаторският блок. Това, че Радан Кънев поведе битка за избирателите на блока, която към момента води успешно, е проблем на РБ. В коалиционното споразумение от 2014-та ГЕРБ заложиха на макрорамка, която казва - край на международната изолация, финансова стабилност, пускане на еврофондове, предвидима и спокойна икономическа среда. И в огромна степен го спазват с всички ежедневни кусури. Реформаторите от друга страна казаха - радикални реформи, разрушаване на политико-икономически зависимости, борба със сив сектор. Към днешна дата единствените, които все още изговарят на глас предизборната програма на РБ, са ДСБ. Напрежението, което се беше натрупало от странностите на ДСБ, намери своето отражение в декларацията на ГЕРБ (за отстраняване на хората на Радан Кънев от властта - б.а.). Темата се изговори и заглъхна, защото не беше толкова важна. Явно премиерът няма намерение да разгонва кадри от партия, обявила се за опозиционна. С това остави Реформаторският блок да си решава проблемите. Така че за проблеми в коалицията като цяло не може да се говори, защото нищо не се е променило в коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока. Процесите в РБ ще продължат, но те не са нещо, което застрашава цялото управление.
- Докъде ще стигнат тези процеси, щом оценявате политиката на Радан Кънев като успешна?
- Да, политиката на Радан Кънев да спечели битката за сърцата на избирателите на Реформаторския блок е успешна. Изобщо по-радикалното крило успява през опозиционното говорене да спечели наистина одобрението на голяма част от избирателите на РБ.

Хората, които свалиха Орешарски, включая избирателите на ГЕРБ, всъщност настояваха и продължават да настояват за нещата, които Радан Кънев говори. Приказките за нов десен проект, за отваряне и за разширяване на електоралната база целяха точно това. Към момента Радан печели, при все че има пълна неяснота до какво ще доведе победата в тази битка и как чисто технически ще продължи да съществува изкуствената и лицемерна спойка РБ.
- Вашата каква е?
- Мисля, че за пореден път предстоящите избори ще се явят като обединително събитие, т.е. партиите от блока, осъзнавайки своята електорална незначимост поединично, ще се обединят за предстоящите избори и ще излъчат обща кандидатура.
- Могат ли да стигнат до единна кандидатура? Радан Кънев вече се самономинира в разгара на местните избори, а от партията на Кунева са категорични, че той не е обединител, Аплодисментите за Татяна Дончева на конгреса на ДСБ не бяха ли знак, че те си търсят нови партньори?
- Аплодисментите за Татяна Дончева и за просташкото слово, което тя изнесе, за мен остават дълбока мистерия. Според мен тя много добре усети настроението на залата и реши да се хареса на всяка цена и да открадне представлението. Но атмосферата там беше такава, че и Жан Виденов да беше дошъл, ако беше казал груби изрази срещу ГЕРБ, и на него щяха ръкопляскат. Колкото до възможността за единна кандидатура, много странно звучат обвинения от ДБГ специално към Радан Кънев, че не е обединител, защото в крайна сметка ДБГ и СДС бяха партиите, които осуетиха конгреса, на който трябваше да се утвърди общия политически проект РБ и неговото лидерство, било то еднолично, конфедеративно, ротационно или каквото и да е. Факт е, че поради вътрешна съпротива в момента никой не може да бъде обединител на РБ. Но вече няколко пъти влизаме в режим на прогнози - преди парламентарните избори 2014-та, после преди местните 2015-та, че блокът аха-аха да се разпадне, а той поради перспективата на изборите и незначителността на партиите поотделно, успяват да се обединят. И мисля, че и този път, колкото и странно да звучи, изборите пак ще успеят да стабилизират блока.
- Но и нещата в ГЕРБ май не са спокойни. На няколко пъти имаше разминаване между позициите на парламентарната група и на премиера - изборът за членове на КЗК, задължителното гласуване, комисията за Русия и Турция?
- Премиерът ясно е делегирал правомощия и отговорността за политиката в парламента и за намирането на ежедневните баланси е поверена изцяло на Цветан Цветанов. Случаят с КЗК за мен е необясним. Състезание с един кон имаше и когато се избираха съставите на КЕВР и на КЗП, но тогава кандидатите за председател, договорени предварително, бяха от РБ. Нищо лошо - и Иван Иванов, и Димитър Маргаритов добре си вършат работата. Когато обаче в преговорите не участва ДСБ, изведнъж се появява голям проблем с така нареченото квотно разпределение. Начинът, по който се развиха нещата около Росен Желязков, беше наистина некоректен от страна на ДСБ и на гражданската квота на блока. Естествено бе при наличие на остра обществена реакция премиерът да заеме друга позиция. Когато нещо не се приема от обществото, трябва да има редакция в позицията.
- Заговори се за голямото завръщане на Цветан Цветанов?
- Аз не знам той къде е ходил, за да се завръща. Нито за миг Цветанов не е намалил работата си и влиянието си в структурите. Неговата дейност е толкова активна и публична, че практически няма никакви забележки към това, което прави. Напротив, проблемът на много от другите партии е, че нямат своя Цветанов. Отчетливо се вижда, ако заговорим на футболен език, че той би бил изключително желан и скъп трансфер от всички останали, ако можеха да го привикат. Проблемът на РБ от самото начало е, че нямаше своя Цветанов. Нямаше човек, който да поведе процесите по структурите, да тушира конфликтите по места, да обедини структурите. Напротив, тежките конфликти и противоречия, които местните избори засилиха, катализираха решението на Радан Кънев да се прилепи към оставката на Христо Иванов и да търси нов подход към избирателите на блока, след като очевидно апаратно вътре не можа да подейства като обединител.
- Какво е политическото бъдеще на здравния министър Петър Москов?
- Чисто политически Петър Москов от два стола се оказа на земята. Връзките му с ДСБ са скъсани безвъзвратно. Всякакво говорене, че в ДСБ има лоби на Радан Кънев и лоби на Петър Москов окончателно приключи. Москов беше изявена фигура в ДСБ, но сега поведението му се оценява като предателство и не мисля, че някога ще му го простят.
- Как и какво се променя в ДПС?
- Това, което се случва в ДПС, минава под знака на предстоящия априлски конгрес. Много се говори кой ще бъде лидер на партията. Аз обаче смятам, че ДПС не си търси лидер, а своя Цветанов, т.е. човек, признат от структурите, който познава хората по регионите и може да обединява - всичко това, което Местан не беше. Той в някаква степен дублираше фигурата на Доган.
- Можем ли отсега да прогнозираме дали президентските избори ще донесат спокойствие, или непоправимо ще разбъркат политиката, така че да доведат предсрочни избори?
- Президентските избори са някакъв вододел, след който ще стане ясно дали ще има предсрочни избори. А това зависи от начина, по който работи правителството и дали ще успее да навакса загубеният кредит на доверие. Не виждам чисто електорално как би се получила нова ситуация след президентските избори. Така че те по-скоро могат да катализират конфликти, но не биха могли да предизвикат нова реалност с други съотношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай