Реакциите на политиците след трагедията

Всички са причастни към македонския народ и близките на загиналите

Реакциите на политиците след трагедията | StandartNews.com

Тежкият инцидент на магистрала "Струма", при който загинаха 46 човека, а 7 бяха откарани в "Пирогов", предизвика и политически реакции.

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на своя колега Стево Пендаровски. В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни, е позицията на Румен Радев. Българският държавен глава призовава отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент.

"Това е една огромна и неописуема трагедия, която ни разтърси“, заяви министър-председателят Стефан Янев и  посочи, че българската държава реагира възможно най-бързо и предприе всички необходими действия за разследването на ужасния пътен инцидент. Янев подчерта, че държавните органи са мобилизирани. "Впоследствие внимателно трябва изведем правилните поуки от този трагичен инцидент, за да не допускаме занапред подобни трагедии",каза той.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов също е разговарял по телефона със македонския министър-председател Зоран Заев и му е изказал неговите съболезнования. "Вярвам, че компетентните институции своевременно ще установят причините за инцидента. Уверих го, че пострадалите, които са настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, ще получат най-качествените медицински грижи", пише той във Фейсбук.

Ужасяващо, тежко и неразбираемо. Това написа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод трагедията с 46 жертви на АМ "Струма" тази нощ. Нямам думи, с които да изкажа тъгата и болката си от страшния инцидент на магистрала „Струма“ преди часове, пише във Фейсбук Каракачанов и напомня, че сред загиналите има и невръстни деца, които са си отишли от този свят по този жесток начин."Наши братя и сестри от Македония", посочва Каракачанов.

"За кратко време ни застигнаха няколко трагедии - както починалите възрастни хора в старческия дом, така и тежката трагедия днес с много загинали, включително деца. Изразявам съболезнования на близките и семействата на починалите. Дано никога повече не не случват такива неща", каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

С минута мълчание започнаха преговорите  за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната" и останалите партии - БСП, ИТН и ДБ. Предложението за отдаване на почит към загиналите на Струма" дойде от Кирил Петков, който представлява ПП на работната среща по тема икономика. "Този инцидент показва, че е важно да сме здрави и всички политически дилеми не са толкова важни. Ще започнем с минута мълчание. Нашите сърца са с техните близки", каза лидерът на "Продължаваме промяната"

"От името на Движението за права и свободи изказвам своите искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в тежкия пътен инцидент на АМ „ Струма“", написа пък във фейсбък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ По думите му загубата на живота на невинни хора и на деца е непреодолима, както за България, така и за братска Македония.

Виж още: Адът на "Струма"! Прокуратурата започна разследване

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай