РБ издържа стрес-теста, на който я подложи Радан

РБ издържа стрес-теста,  на който я подложи Радан  | StandartNews.com

След 6 месеца може да ме попитате какво сме направили с един или друг закон

Не виждам Зеленогорски като предводител на варварска орда, казва Меглена Кунева

- Лидер на ДСБ за пореден път се опитва да цепи десницата в България
- С антикорупционния закон създаваме гаранции, че с анонимните сигнали няма да се злоупотребява
- Ако на следващите избори спечелим повече гласове, можем да направим и по-съществени неща

- Г-жо Кунева, как функционира Реформаторският блок с една опозиционна фракция вътре, която обаче има свой съпредседател на парламентарната група? Как трусът влияе на вашата работа в правителството?

- Ясно е, че това не е най-добрата, най-градивната атмосфера на работа. Но както във всяка дейност има ситуации, в които трябва да се види дали системата издържа на стрес-тест. Реформаторският блок издържа. В крайна сметка РБ е цял - на думи са го напуснали трима души и не е ясно дали партията им ще ги последва. От друга страна, 5 от 6-те партии в групата на РБ в парламента подписаха декларацията за анекса с ГЕРБ. И колегите в правителството, и в парламента са много мобилизирани. Ние възстановихме оперативния си орган - Изпълнителния съвет на РБ, нещо, което нямахме цяла година. Като теглим чертата, смятам, че РБ издържа стрес-теста. Бих искала да има повече доказателства за единство и за връщане към нормалното. Работа на колегите от ДСБ е да вземат своето решение и аз се надявам то да е в посока единството на блока. Хубаво е да се вслушваме в гласа на тези, които са ни избрали. От това, което виждам в ПГ, колегите от ДСБ като Вили Лилков и Борис Станимиров изпълняват с голяма настойчивост ангажиментите си. Общата оценка за необходимостта от активни и амбициозни действия е нещо, което продължава да ни събира. Тъй че нека се съсредоточим върху това, което можем да направим и то по възможно най-добрият начин. Колегите ни от страната споделят, че там, където са работили добре с ДСБ, продължават да си сътрудничат и бидейки в десноцентристки коалиции в местната власт - важен симптом за присъствието на РБ, добрата връзка и амбицията не са намалели.

- Ще искате ли сваляне на политическо доверие от Радан Кънев, както настоя депутатът от вашата партия Антони Тренчев?

- Не можеш да бъдеш и опозиция, и управляващ, когато ти е удобно, да си от двата бряга на реката. Въпрос на избор е. Безспорно, излизането в опозиция има романтичен привкус. По-тежкото решение е оставането в управление, защото е свързано с носенето на отговорност. Но за това биват избирани политиците и когато след избори си се оказал в ситуация да можеш да изпълниш това, което си обещал, трябва да имаш достатъчно смелост да останеш и да го направиш. Има няколко прости въпроса, един от тях - беше ли напредък това, което се прие през Конституцията за съдебната реформа, или бе тъпчене на място. Който и да попитате, ще ви каже - да, това беше малка крачка, но крачка напред. Не може да има вакуум в управлението - щом си поел ангажимент, обещал си да свършиш нещо, просто трябва да го направиш.

- Чувствате ли се част от "варварска орда"?

- Пропускам тези лични чувства, но ми е много мъчно, че подобни думи се чуха за хора, които за първи път участват в политиката. Неслучайно младите реагираха остро на подобни квалификации. Та те успяха във вота на много места в страната - кметът ни в Добрич е 28-годишен. И тези хора да бъдат наречени "орда"... Не го приемам и за Найден Зеленогорски, който бе шеф на предизборния щаб, той предводител на орда ли е?
За съжаление, поведението на Радан Кънев е поредният опит от лидер на ДСБ за разцепване на десницата в България. И това е много тъжно за хората, които повярваха в РБ и ни гласуваха доверие заедно.

- Има ли бъдеще РБ без Радан Кънев и ДСБ?

- РБ е реформаторска идея, която вълнува умовете на много хора от 90-те години и тя винаги ще остане. При нас няма култ към личността. РБ е млада формация и може би сега е моментът да си зададем въпроса - какви искаме да станем, като пораснем. За нас отговорът е последователни, умерени, но много настойчиви и амбициозни хора, които не се отказват, докато не постигнат резултат. Амбицията ни не може да бъде един или друг закон, с който да се закичим, пък бил той и промени в Конституцията, а резултатът от нашите действия.

- Не се ли превръщате в патерица на ГЕРБ?

- Между ГЕРБ и РБ разлика има. И тя не е в щета нито на една от двете формации. Напротив, това е една изграждаща и двата политически субекта конкуренция. Остане ли само един, това ще доведе до политическа леност - че всичко в този спектър е покрито и няма да има желание да ставаш все по-добър. РБ трябва да стане по-голям и да има своите политики, с които може да бъде разпознат. Нямам нищо против приоритетите на ГЕРБ за строителство и инфраструктура, чудесно! Но по теми като политическите закони, съдебната реформа, антикорупцията, изборното законодателство, смятам, че РБ дава отчетливо лице. Гласът ни трябва да става все по-силен. Ако на следващите избори спечелим повече гласове, можем да направим и по-съществени неща.

- Готова ли сте да станете лидер на РБ?

- Лидерската роля в блока е разпределена между участващите партии и това е за добро. Ако сега има някакво състезание между нас, то е кой ще допринесе повече за единството. В този момент, на този етап това прави блока по-отговорен. Бих искал да видя РБ не с един лидер, а със силни ръководни органи. Това прави един политически субект легитимен.

- На какъв етап е декларацията за анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ? Какъв е смисълът от него?

- Направихме преговорна група. Смисълът е не да дадем просто стабилност на страната, а тя да послужи за основа на амбициозно управление. Нямаме право да губим времето на нацията си. Доброто планиране е майка на успеха. Ако имаме точен график, сроковете ще ни притискат. Това с особена сила ще важи, когато ги направим публично достояние. И след 6 месеца може да ме попитате какво сме направили с един или друг закон. Ние трябва да бъдем по-амбициозни по отношение прилагането на законите, да търсим ефекта от тях. Разбира се, ГЕРБ могат да прибавят още приоритети, ние даваме основата. Не изненадваме партньорите си, тръгваме от общата програма за управление.

- Какво променихте в антикорупционния закон? От какво отстъпихте и с какво радикализирахте проекта си?

- Не сме променили фундамента на закона - единният орган ще събере разпръснати сега правомощия, и увеличава публичния натиск върху хора, които имат власт и достъп до публични средства. Вече ще трябва да декларират имущественото състояние на роднините си, наеми на жилища, автомобили, изпращане на деца да се обучават в чужбина и т.н. Проверки на определени лица могат да се правят за 10 г. назад. Декларациите вече ще се подават всяка година, дори да са едни и същи, сега в повечето случаи е достатъчно да посочиш "без промяна от предишната година".
Създаваме допълнителни гаранции, че с анонимните сигнали няма да се злоупотребява. Те са такива, каквито са в ОЛАФ, в момента в МВР - нещо като защитен свидетел. Може да бъде променен гласът, ако се прави по телефона, защитена телефонна линия и т.н.

Законът е готов. Ще го внесем, когато видим колко от текстовете ще получат подкрепа от народните представители. Тяхната отговорност е основна в този случай. Законът ще бъде толкова задълбочен и ефективен, колкото те са готови да вложат в него. Искам да подчертая, че законът не се прави за политиците, а за гражданите. Изследвания показват, че той се ползва с подкрепата на обществото.

- А като има такава широка обществена подкрепа, защо среща такъв отпор в парламента?

- Нека оставим този въпрос отворен пред всеки депутат. В моменти като този, когато буквално може да се обърне общественото мнение и парламентът да спечели от това, разбираме колко важен орган е НС. Твърдя, че това е най-тежкият политически закон. Ако успеем да направим това, ще означава, че наистина започваме да изграждаме нови отношения в страната. Не бива да има притеснения от навлизане в личния живот, това е цената да си в политиката.

- Ще успее ли случилото се в Кьолн да ускори изработването на обща европейска позиция за бежанската вълна?

- Обща европейска позиция вече има и тя има три основни стълба. Първо, спазване на законодателството и хуманитарните ангажименти, които има една цивилизация като европейската. Не се отказваме от тях. Второ, да се определят възможностите, таванът, който Европа може да си разреши за приемане на бежанци. И трето, да стане абсолютно ясно, че тази система без солидарност няма как да върви напред.

- Но онзи ден премиерът каза - Дъблинското споразумение не работи, бежанските квоти също няма да сработят, границите да бъдат затворени, докато не се вземе решение какво правим, опасните да се връщат...

- Това, което той каза, е, че трябва да има таван. И че тези, които бягат от смърт, трябва да получат закрила. Миграцията е факт. От една страна, Европа наистина има нужда от работна ръка, но от друга, тя трябва да е с определен профил. От трета, трябва да имаме всички гаранции за сигурността - въпрос, ключов за ЕС, колкото и хуманността. Трябва да се намери баланс.

- Какво можем да направим в броените дни до излизането на доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество? След като предупредихте, че ни чака нищо добро?

- Много малко можем да направим. С министър Захариева, която координира работата по механизма, ще направим всичко възможно да се отбележат и успехите през тази година. Но аз не съм привърженик на политика, която създава фалшива видимост, затова ще ви отговоря така - трябва да си свършим работата. За тази година не успяхме да направим много. Докладът засяга работата на всички власти и всички трябва да припознаят своята отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай