Разровихме стари убийства, за да няма улично правосъдие

Убедих колегите, че не разпъваме "чадър" над никого, казва Светлозар Лазаров

Разровихме стари убийства, за да няма улично правосъдие | StandartNews.com

Как в условията на бежанска криза границата с Турция и софийските улици ще станат по-сигурни? Поръчвани ли са на бандите за убийства политици? И как от "Килърите 3" се прехвърлихме на "Килърите 5"? Отговорите дава главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

- Г-н Лазаров, кой е големият приоритет на МВР в момента? Разкриването на знаковите убийства или надигането на ксенофобски настроения и инцидентите с нарастващия брой бежанци по улиците на София?

- Разкриването на криминални престъпления и опазването на обществения ред са част от дейността на МВР. Това, че разкриваме и разследваме убийства, извършени назад във времето, е важно от гледна точка на това, че не е минала първо давността на тези престъпления. От друга страна, ако тези гангстерски разстрели не получат развитие като разследване и дела в съдебна фаза, на практика ще разчитаме на улично правосъдие. Всички искаме да живеем в правова държава. Затова тези престъпления трябва да получат правна регламентация - не казвам възмездие, защото присъдата може и да е оправдателна. Но е важно върховенството на закона. От друга страна, ксенофобските настроения на определени обществени групи, независимо дали са към нелегални имигранти или кандидат-бежанци, предизвикват безпокойство. Факт е, че полицаите разкриват и задържат извършителите на тези престъпления.

Но големият въпрос е превенцията. Това е най-важният фактор, който може да доведе най-бързо до положителни нагласи в обществото. Разследванията и на поръчковите убийства, и на криминалните инциденти в еднаква степен играят своята роля като индивидуална и генерална превенция. Превенцията си я нося като "дефект" от работата ми в ДАНС, но това е модел на мисленето ми. Едно от основните неща в работата на ДАНС е да не допуска да се случват определени факти и събития, вредни за обществото.

- Как накарахте служителите да включат на "висока предавка" и да разкрият три групи за поръчкови убийства?

- Оперативният работник е много хитър човек и той разбира от атмосферата във въздуха дали да работи по даден проблем или не. Явно обаче бързо разбраха, че няма никакви "чадъри", не се съобразяваме с никакви икономически субекти и се водим единствено от закона. Когато започват да ми обясняват някаква целесъобразност, аз просто махвам с ръка и им казвам: "Не ме занимавайте, затваряйте ги!".

- Акциите на МВР срещу групите за поръчкови убийства бяха кръстени "Килърите" по примера на бандата на Петър Стоянов-Сумиста. Как обаче прескочихме "Килърите 4" и стигнахме до "Килърите 5"? Какво се крие зад пропуснатата група?

- Това е досъдебно производство в Специализираната прокуратура. Образувано е във времето преди това за организираната престъпна група, която медиите наричат "Килърите 5". Разследва се въоръжена престъпна група, съпричастна към поръчкови убийства. Една от мишените им е знакова фигура на прехода. Тя е от големите икономически субекти, убита в началото на новия век.

- Николай Бареков казва, че е поръчан от "Килърите 4", но има предвид групата на Йоско Костинбродския. В МВР има ли информация за подобно покушение?

- Понеже Николай Бареков прави заявки за политическа кариера, аз политици не коментирам.

- Казвате, че Киро Японеца е поръчан не заради дрога, а вероятно заради строителство? В съда пък стана ясно, че е поръчан от вуйчо си...

- В случая икономическите мотиви са оказали влияние и върху родствени интереси. Парите са мотив, който предизвиква сътресения и в най-близките семейни отношения. Поръчката е заради икономически спор за имоти.

- Как МВР ще успее да озапти псевдопатриотите, които могат да отворят "кутията на Пандора" с нападения над бежанците? Възможни ли са някакви преговори или дебати?

- МВР не преговаря с никого, а прилага закона. От една страна, вземаме активни мерки за охрана на обществения ред и насищаме невралгични точки с полицейски патрули. От друга - стои неотменимостта на наказателното преследване и невъзможността да се избяга от него. С бързото разкриване на тези инциденти считам, че даваме ясен знак към тези лица, че няма да има компромис към нито един нарушител на закона.

- Как ще накарате хората в "Овча купел" и около "Баня Башъ" да се чувстват спокойни, щом замръкват на улицата?

- Мисля, че държавата закъсня с тези мерки. Информацията за евентуален поток от бежанци не е от вчера. Тенденцията можеше са бъде забелязана много по-рано, още при първите проблеми за режима на Башар Асад. Още тогава трябваше да се направят опити да се промени законодателството, да се премине към домове от закрит тип, да се направи ясно разграничение в подхода към кандидат-бежанци и нелегални имигранти. И нямаше да се стигне дотук. Сега взимаме спешни мерки - максимално ограничаване на възможността за влизане на нелегални имигранти, преминаване към домове от закрит тип, така че те да не се разхождат из София с обикновени бележки. Другата част е извеждането на тези имигранти извън страната и връщането им там, откъдето са дошли.
При намаляване на лицата, които влизат и при ускореното им връщане обратно, ние ще овладеем ситуацията. С прибирането на имигрантите в домове от закрит тип ще намалим напрежението в обществото.

- Затова ли командировахте над 1100 полицаи по границата?

- Общо са 1166 полицаи. 200 души от тях са гранични полицаи от други дирекции, а останалите са униформени от регионалните дирекции и са на граничната бразда заедно със свои колеги граничари. Целта е по-голям брой патрули, които да спират икономическите имигранти от Афганистан, Мароко, Тунис, Алжир, Мали и други държави. Само в събота и неделя сме спрели по 100 души от обикновен поток от 150 души. Днес (б.р. понеделник) са влезли 43 лица, от тях 37 сирийци, половината от целия брой са деца. На практика сме намалили три пъти имиграционния натиск.

Тези мерки заедно с домовете от закрит тип, които предприемаме, са заложени в плана, одобрен от правителството. На границата няма командирован нито един служител от София точно заради желанието ни да успеем да овладеем ситуацията в столицата.

- Спекулираха с името ви покрай разследването срещу бившия зам.-шеф на парламента Христо Бисеров?

- За случая с Христо Бисеров научих от медиите. МВР в настоящия си вид няма нищо общо с този случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай