Ранобудни: Властта отвори ГКПП Златоград – Термес в 6 сутринта

Пускането на граничния пункт бе договорено преди две седмици на срещата на транспортните министри на България и Гърция

Ранобудни: Властта отвори ГКПП Златоград – Термес в 6 сутринта | StandartNews.com

Двама депутати от коалиционното управление – Михал Камбарев и Зарко Маринов, областният управител на Смолян и кметът на  Златоград Мирослав Янчев, се събраха по тъмно тази сутрин на ГКПП Златоград – Термес за пускането на първия автомобил през границата между Гърция и България. Пунктът беше отворен официално в 6 часа сутринта, след като две години беше затворен в пандемията, съобщи "Марица".

Пускането му бе договорено преди две седмици на срещата на транспортните министри на България и Гърция – Николай Събев и Константинос Караманлис в София. „На нея бе обсъждано отварянето на двата ключови гранично-пропускателни пункта в област Смолян – при Златоград и Рудозем.Приоритетен бе ГКПП Златоград–Термес, който можеше да бъде отворен по-бързо. ГКПП Рудозем-Ксанти, е също толкова важен, но се изисква време, тъй като трябва да се довърши от гръцка страна“, каза Камбарев.

Въпросът за отварянето на двата гранично-пропускателни пункта бе поставен от Камбарев през януари т.г., когато коалиционният екип на Смолян гостува в Ксанти.

„Успяхме да създадем контакти и да се дефинират общи цели и действия между двете страни“, посочи депутатът от „Продължаваме Промяната“.

ГКПП Златоград – Термес бе открит официално на 15 януари 2010 г. от премиерите на България и Гърция. Изграден е за преминаване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли като туристически маршрут. Граничният контрол се извършва от български и гръцки полицаи на принципа на „обслужване на едно гише“. Пунктът бе затворен в края на април 2020 г.

Според договорките между двете страни, на него са осигурени условия за спазване на противоепидемичните мерки. Кметът на Златоград Мирослав Янчев осигури фургони за тестване на COVID-19, което бе ключово обстоятелство за осъществяване на пропускателния режим.

„Благодарение на общите ни усилия, отваряме ГКПП Златоград–Термес. Това е пример как, работейки заедно, можем да постигнем нужното за нашата област“, заяви Камбарев.

Той подчерта, че продължават усилията си за всички останали приоритети, сред които са отварянето на ГКПП Рудозем – Ксанти, уширение на пътя Асеновград – Смолян, високоскоростно трасе, което да позволи да пътуваме между Пловдив и Смолян за един час, както и дигитализация на региона, туристически подем и привличане на нови работодатели.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай