Ранна пенсия? Това е много опасно

Германски учен обясни последствията

Ранна пенсия? Това е много опасно | StandartNews.com

Мнозина искат по-бързо да излязат в пенсия, за да направят всичко онова, за което не са имали време, докато активно са се трудили – пътешествия, забавления, книги, активна почивка. Това обаче е много опасно. Влияе зле на мозъка.

Той е също като мускулите - когато не го упражняваме, бавно деградира. А хората, които излизат рано в пенсия, се лишават от редица обичайни предизвикателства и социални контакти. Какви са последиците?

Професор Хендрик Шмиц от университета в Падерборн разяснява в обширно интервю за обществено-правната медийна мрежа АРД, цитирано от Дойче веле, последиците от ранното пенсиониране, съобщи сайтът pariteni.bg.

Ученият предупреждава, че редом с радостта от повечето свободно време след пенсионирането у хората може да се наблюдава и влошаване на умствените способности.

Защото и мозъкът иска тренировка. Проведени изследвания по този въпрос показали, че причините за това са няколко, като най-важната се свежда до популярното съждение „Use it or loose it“. Тоест, или трябва да използваш интензивно мозъка си, или си заплашен от неговата деградация – точно както при мускулите, които трябва непрекъснато да бъдат стимулирани.

„Когато приключим трудовата си кариера, ние вече се сблъскваме с доста по-малко предизвикателства, отколкото преди. Друга причина е и загубата на социални контакти“, обяснява професорът пред АРД.

Той уточнява, че един от симптомите за подобно намаляване на когнитивните способности е по-бързата загуба на памет: по-ранното пенсиониране води до влошаване на паметта, което е сходно с влошаването поради възраст, настъпващо между 60 и 70 години, твърди професорът. Ето защо, според Шмиц, ранното пенсиониране крие определени рискове за духовното състояние на индивида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай