Рамо за най-бедните пенсионери! Ново решение за великденските добавки

Бюджетната комисия в парламента прие предложението на ГЕРБ и ДПС

Рамо за най-бедните пенсионери! Ново решение за великденските добавки | StandartNews.com

Бюджетната комисия в парламента зарадва най-бедните пенсионери. Тя одобри предложението на ГЕРБ и ДПС хората с пенсии до линията на бедност да получат великденска добавка от 75 лева. От "Продължаваме промяната - Демократична България" се въздържаха.

Мярката ще струва на хазната 40 милиона лева, които могат да бъдат намерени чрез вътрешно преструктуриране от страна на НОИ, поясни подуправителят на института Весела Караиванова.

"В някои от фондовете може да има излишък, в някои от фондовете може да има дефицит, нали разбирате, че фона на 24 млрд. лева чрез вътрешно преструктуриране не е проблем НОИ да изпълни, ако се стигне до решение на законодателя", каза тя.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Възраждане" всички пенсионери да получат по 100 лева за Великден.

Според Йордан Цонев от ДПС, който е и един от вносителите на предложението за великденска добавка за най-бедните пенсионери, мярката не се противопоставя с политиката по траен ръст на пенсиите: "Кагато има възможност, при тези доходи, които имат пенсионерите - "и" е по-добре от "или"."

Аргументи против изразиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

"Например, ако някой пенсионер получава общо 527 лева, няма да получи нито една стотинка добавка, а при 525 лева ще получи 75 лева”, каза Венко Сабрутев.

Георги Ганев припомни, че в момента минималната пенсия е 523 лева и тя се получава от около 150 000 пенсионери.

"Всички те ще получат средно за годината, само от Великденската добавка, 6 лева месечно върху пенсията си. Средно пенсията им ще стане 529 лева. И всички хора, които са на 527 лева, повярвайте ми, ще го почувстват несправедливо", заяви той.

Предложението на БСП – по 100 лева да получат само тези с пенсия до линията на бедност, а останалите – по 50, не бе в дневния ред на заседанието, но Цонев го коментира така: "На този етап не мисля, че е постижимо, но нека направим пак анализи и да видим. Искрено искам да има за всички. Все пак е въпрос на възможности".

Депутатите от бюджетната комисия оставиха отворена вратата за предложения между първо и второ четене с идеята да се потърси вариант да се обхванат повече хора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай