Ракети летяха с гориво от череши

Ракети летяха с гориво от череши | StandartNews.com

Кюстендил. Експериментални ракети, задвижвани с направено от череши гориво, изстреляха в Кюстендил. Първата ракета успя да достигне височина от 680 м, направи бордови видеозаписи и се приземи с парашут. Тя е с тегло от 2 кг.

Иновативното екогориво е изработено в Клуба за аерокосмически технологии "Зодиак" в кюстендилското читалище "Зора". Наречено е "Черика" и се получава от узрели, презрели и почти изсъхнали череши, превърнати в карамел.

С такива ракети може да се заснемат от височина земеделски площи и черешови масиви. Горивото може да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, създаващи токсични хлорни емисии.

Първата изстреляна ракета е кръстена CHERRY FEST във връзка с предстоящия традиционен Празник на черешата в Кюстендил. Празненствата са в петък и събота и на тях ще има надяждане с череши. Победителят ще получи премия от 200 лева. Предвиден е велопоход из черешовите градини в подножието на Конявската планина. В заключителния концерт на празника ще участват израелската певица Лиора Симон и юголегендите от "Хари Мата Хари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай