Рафаил ослепява заради кръст в Рилския манастир

Уникалното произведение на изкуството се пази в Музея на най-голямата и най-обичана света обител в България

Рафаил ослепява заради кръст  в Рилския манастир | StandartNews.com

Днес църквата почита Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец - най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България - Рилския. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на светеца, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на Светата обител. Няма българин, който поне веднъж в живота си да не е бил в Рилския манастир. Но малцина знаят за някои от невероятните чудеса, които пази тази духовна съкровищница...

Кръстът на Рафаил благославя в Рилския манастир. Уникалното произведение на изкуството се пази в Музея на най-голямата и най-обичана света обител в България. Направен е от цяло парче дърво (81 х 43 см.) и носи името на своя създаел. Монахът Рафаил е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи, за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата му продължила 12 години. Когато през 1802 г. творбата е завършена, Рафаил ослепява.
Това е само едно от хилядите чудеса в Рилския манастир. Символът на България е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Обителта е създадена е през 30-те години на Х век на мястото на старата постница в планина Рила. Смята се, че манастирът е основан от първия български монах-отшелник Св. Иван Рилски (876-946 г.). Той избира пътя на пустинножителството като начин за духовно усъвършенстване и в знак на протест срещу потъпкването на високите нравствени норми на истинското християнство. Става една от най-значимите фигури на Средновековието, оказва влияние върху целия източноправославен свят.

През вековете светата обител е многократно преустройвана, разрушавана и отново възстановявана. Издига се на пет етажа, като видими от тях са четири заради ограниченията, наложени от османската власт. През 1335 година в двора на днешния манастир са издигнати отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастиския комплекс. На върха й има параклис с ценни фрески от тридесетте години на XIV век. По време на царуването си Иван Шишман подписва и подпечатва със златен печат Рилската грамота, с която дава на манастира като феодални владения двадесет села със землищата им. В Рилския манастир се пазят ръкописи, стари книги, документи от XIV век, а в музея – черковна утвар, икони, оръжия, монетна колекция.

Манастирът притежава уникална, изключително богата библиотека. В нея се съхраняват около 250 ръкописни книги от XI-XIX век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др. Музеят на манастира пък притежава 35000 експоната –икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай