Рачев обяви! Да чакаме ли циганско лято

Зарадва хората с прогнозата за октомври

Рачев обяви! Да чакаме ли циганско лято | StandartNews.com

Климатологът проф. Рачев зарадва хората с тази прогноза за октомври.

Идва любимото циганско лято. Това е един период на сухо и сравнително топло време около и най-вече след Димитровден, това е 26 октомври. Топлото време е между 10:30-11 часа и 14-15 часа. Това каза в интервю за Телеграф климатологът проф. Георги Рачев.

"През цялата следваща седмица сутрин с някаква дрешка, минималните температури в София паднаха до 10-11 градуса, а ще има дни, в които ще бъдат под 10 градуса и на обед – ще бъде много топло, особено на слънце и температурите в столицата ще са над 20 градуса, което е много топло време за октомври.

Прогнозите са за топъл месец и в Европа. Южна Европа ще бъде много топла за сезона, за първата половина на октомври, докато активните атмосферни процеси и по-хладният въздух ще останат над Северна Европа. Така ще бъде поне първата половина докъм 13-14 октомври.

Оттам нататък нещата започват да се поразмиват, но така или иначе студ няма. Той трябва да дойде отнякъде. Дори към 10-и в Москва температурите ще бъдат положителни", каза още той.

"Тази топла въздушна маса и топлата вода създадоха редица проблеми, особено в Източното Средиземноморие. Преди няколко дни о. Евия, Гърция, за втори път беше потопен, имаше наводнения. В момента положението в над 20 вилаета в Турция е много тежко, включително и Истанбул – там също имаше наводнение, имаше три жертви. Дъждовете продължават, но са в процес на спиране.

Ню Йорк също беше наводнен. Природните условия са си природа, циклоните са си циклони. Въпросът е ние какво правим, какво строим, как нарушаваме естествения отток на реките и взимаме ли поука от това, което се е случило до този момент", добави климатологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай