Психолог вещае още по-сериозни конфликти

Полицаите очевидно бяха инструктирани да понесат по-голяма агресия, отколкото би трябвало, каза Росен Йорданов

Психолог вещае още по-сериозни конфликти | StandartNews.com

Прогноза за още по-сериозни конфликти направи психологът Росен Йорданов. Той е бивш заместник-директор на Института по психология на МВР, където работи дълги години. Сега е дясна ръка на Цветан Цветанов в нетовия Евро-атлантически център.

След събитията на 2 септември се случиха неща, чиято цел беше да се запази моралния облик и на двете страни – от една страна властта посочи моралните протестиращи, а от друга страна моралните протестиращи се опитаха да се разграничат от неморалните, коментира Йорданов пред бТВ. „В този смисъл нещата заприличаха на това как две деца, които са се сбили и са се скарали, се опитват да обяснят на своя родител какво се случило. По-важното е пред кого се обясняват“, допълни Йорданов. По думите му това е онази голяма мълчалива част от хората, към които текат непрекъснати интерпретации. Те според психолога са носителите на моралния кредит.

Припомняме, че в нощта на т.нар. велико народно въстание на 2 септември  ултраси и криминални елементи часове наред хвърляха по полицията мощни бомбички, павета, камъни и бутилки. Полицаята откри в една от палатките коктейл „Молотов”, готов за употреба, задържа и мъж, в чиято раница бяха намерени самоделни взривове.

 „Много хора, които говорят в публичното пространство, не са били в ролята да удържат едно такова масово събитие. Това че полицията е стояла и чакала нарочно са пресилени твърдения и интерпретации“, отбеляза анализаторът по повод действията на полицията.  

Полицаите очевидно бяха инструктирани да понесат по-голяма агресия, отколкото би трябвало, каза Росен Йорданов.

„Едно от нещата, в които Борисов винаги се е чувствал комфортно, е когато говори с хората от позицията на своя авторитет и рядко се съобразявал със своите консултанти по публично поведение, но сега за първи път ги слуша“, отбеляза Росен Йорданов. По думите му издава, че у него има тревога и страх. В крайна сметка диалогът е прекъснат, посочи Йорданов. „Ако нещата продължават по този начин, може да се стигне наистина до много сериозни конфликти “, каза психологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай