Петък,

Първите германци идват в Албена на 9 април. Роуд шоу в Румъния

От: СТАНДАРТ -
583
Първите германци идват в Албена на 9 април. Роуд шоу в Румъния
A
A
A
  • Сезон ‘2022 очакваме да бъде в пъти по-успешен от изминалите два сезона, казва Велина Гюмова, старши мениджър „Продажби” в курортен комплекс „Албена”

- Г-жо Гюмова, традиционно Албена посреща много туристи от Германия. През т.г. всички големи туристически изложения – в Берлин, Щутгарт, Мюнхен и др., бяха отложени заради световната пандемия. С каква рекламна политика и с какви кампании курортният комплекс ще привлече повече туристи от Германия и съседните държави?

- Сезон ‘2022 очакваме да бъде в пъти по-успешен от изминалите два сезона, както и да се възстанови нормалността на ситуацията и пътуването в цял свят. За съжаление към момента ситуацията с отменените туристически борси, оказва негативно влияние на туризма, защото е лош сигнал. Въпреки това министърът на туризма в Германия на 31.12.2021 г. направи много оптимистично обръщение по повод посрещането на Новата 2022 година с думите, че този вирус ще става все по-лек като симптоматика и нормалността към живота ще се възстанови. Това за нас е добър знак за сезона.

За тази година сме заложили възстановяване на бюджети за реклама, както и партньорствата ни в тази сфера. Вече участвахме в борсата в Лайциг, планирали сме да участваме и в събитието Ideen Markt, организирано от нашите колеги от Маритим през март, както и в туристическото изложение в Турция. Дори в момента наши представители има и в Дубай за Експо 2020, където презентират възможностите за почивка и събития в курорта, както и зелената политика на компанията.

Планирали сме представяне на Албена в Германия и Австрия, както и самостоятелно роуд шоу в Румъния. Ще участваме и на изложението в София с всички оферти за Сезон ‘2022 - Великден, СПА, Уелнес и Балнео програми, спортни лагери и активности и стандартни летни оферти.

Работим усилено с колегите си туроператори за съвместни рекламни акции като специални Newsletter-и, банери по техните сайтове, презентации пред агенти, създаване на нови продукти, които се търсят и прочие.

Полагаме усилия в осъвременяването на визията на Албена, както на място, така и в социалните мрежи, в нашия собствен уебсайт и се стремим да поддържаме една постоянна реклама на всички новости и оферти, както и информативни имейли за всички регистрирали се за нашия News letter.

- Какви активности имат туроператорите в Германия и как курортен комплекс "Албена" им съдейства, за да реализират по-големи обеми с туристи от тази страна?

- В следствие на промените в търсенето и предлагането на информация колегите туроператори промениха и начините си на реклама. Ако до сега най-важни бяха печатните каталози, то сега залагаме на онлайн реклама за хотелите, регулярни мейлинги за Албена, които да разкажат какво е Албена и какво предлага, онлайн презентации, по-добро позициониране на уебсайтовете им, реклама в социалните им мрежи, специални активности за райзебюрата, радио реклама с подаръчни ваучери и други. Миналата година Албена се представи блестящо в организацията и провеждането на посещението в Албена, официалния обяд и презентация за над 100 агента от Германия и тази година вече имаме потвърдено подобно мероприятие с наш партньор.

Също така сме щастливи да съобщим, че започнахме да работим по нашия план за реклама с две маркетинг и ПР агенции, съответно в Германия - Global Communication Experts, и в Австрия - PrimCom. И двете агенции са познати и с голям опит в рекламата за компании от туристическия бранш и приеха идеята и предизвикателството изключително радушно.

Първите прессъобщения бяха публикувани миналата седмица. За нас немският пазар винаги е бил пазар на фокус и тази година решихме да излезем от стандартните маркетинг активности, които правим с колегите туроператури, за да наложим бранда Албена в Германия и да подобрим осведомеността, както за Албена, но така и за България и курортите по Черноморието ни.  

В мастър плана и на двете агенции се включват голям набор от акции, както в стандартните канали за реклама, така и в социалните канали - публикуване на статии в специализирана преса и лайфстайл списания, прес пътувания в Албена, презентации в Германия и Австрия, изготвяне на Pressmap на Албена, активности с Influencer-и през сезона, мейлинги и други.

Обратната връзка от пресрелийзите не закъсня и вече получихме обаждания с похвали от търговското ни аташе в Австрия и наши партньори туроператори. Като резервации също отчитаме по-добри продажби спрямо 2021 година, което е оптимистична тенденция.

- Кога се очаква да пристигнат първите гости от Германия и какви услуги те търсят в курорта по време на своята ваканция?

- Към днешна дата първите ни резервации за гости от Германия са от 9 април в хотел „Фламинго Гранд“. Имаме и няколко потвърдени тенис групи от Германия през април и след това продължаваме сезона със заетости по Великден и поетапното отваряне на останалите хотели. Тази година се забелязва възстановяване на записванията от специализираните туроператори на немски пазар, свързани с настаняване и ползване на балнеолечебна програма, които липсваха в последните две години. Редовните полети на Wizz Air и easyJet дават възможност за реализиране на добри продажби и извън активните месеци. В следствие на пандемията и самите туристи станаха по-самостоятелни в организиране на пътуването си  - от дестинация, през хотел, до самолетни билети и трансфер.

- Какъв е профилът на гостите от Германия?

- Албена е място, което може да отговори на почти всички желания на гостите: от млади хора, търсещи активна почивка и спорт, през семейства с деца, търсещи безопасно място и атракции за деца, до пенсионери, които търсят почивка с рехабилитационни програми. Гостите основно са разпределени по различните сезони - пред и след сезон основно са възрастни хора с включени програми, юни и началото на септември са основно активните и спортно насочени гости, а в пик сезон за семействата с деца, които се съобразяват с училищните ваканции. Като процентно съотношение са 20% пенсионери, 30%  спортисти и 50% семейства с деца.

- Кои са любимите хотели на германските туристи за почивка в Албена?

- Най-търсените хотели се препокриват на всички пазари и те през годините са се доказали като бранд и стандарт за качество. На първо място това е хотел Maritim Paradise Blue Albena, който не случайно е единственият хотел на отличената немска веригата в България, след това е хотел Flamingo Grand Hotel&SPA, който има ненадминатото преимущество да е свързан с двуетажен Медицински СПА Център Медика, вътрешен басейн с полуолимпийски размери и болница, което позволява той да се експлоатира почти целогодишно.

Другите две перли в короната на Албена са хотел „Калиакра Бийч“ и хотел „Гергана“, които от години са едни от най-търсените хотели за България не само на немски пазар. Те предлагат един от най-добрите All Inclusive пакети за Албена, а в Калиакра дори има Ultra All Inclusive пакет.

Локацията и на двата хотела сама по себе си е уникална и ненадмината – те са буквално на плажа, единият е в тихата зона на комплекса в непосредствена близост до Балтата и спокойствието на река Батовска, а другият във вибрантна зона на комплекса, в близост да търговската улица и мини лунапарк, плажни барове. Не бива да пропускаме и хотелите „Ралица Аква“ и „Ралица Супериор“, които от 2017 година са с марката ПримаСол, която също е добре позната на немски пазар. Въпреки локацията им на 600 метра от плажа, безплатният шатъл, плажен ресторант и бар ги правят абсолютни равностойни на хотелите от първа линия, а включеният аквапарк е един от най-добрите в Европа според ТрипАдвайзер. Други също предпочитани хотели, които от години се продават преди всичко на немски пазар са „Боряна“, „Сенди Бийч“ и „Каликра Маре“, който за 2022 година ще е клубен хотел на Алтурс с бранда Family and Friends.

- Как вървят ранните записвания сред гостите от Германия за предстоящия сезон и какви са Вашите очаквания спрямо предходната година?

- Към последната седмица записванията на немски пазар сезон 2022 в сравнение с тези  за същия период за сезон 2021 са близо два пъти повече. Това в никакъв случай не ни успокоява, а напротив амбицира ни да постигнем сериозната цел за възстановяване на 80% немски туристи спрямо сезон 2019. И през тази година не сме очаквали възстановяване на обемите записвания, както са били през 2019 година и сме планирали записвания в последния момент. Към момента смея да твърдя, че се движим по прогнозния план и се надяваме, че с подкрепата на самостоятелната ни рекламна акция ще успеем да постигнем целите си за сезон 2022.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички