Петък,

Първи стълб, втори стълб... Колко ще е пенсията?

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

На половината от пътя сме, в който моделът с втората пенсия ще сработи напълно. Хората, които от 2021 г. ще започнат да се пенсионират, и от първия, и от втория стълб, всъщност имат 40 години осигуряване в първия стълб и 20 години осигуряване във втория. Не е много коректно да искаме от втория стълб да даде такъв резултат като първия, обясни пред бТВ Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него истинското сравнение ще стане, когато хората са направили осигуряване и в първия, и във втория стълб по 40 години.

„Моделът е много логичен и прост – колкото повече пари си инвестирал, толкова по-голяма пенсия ще получиш после. От тази гледна точка ще има много голяма разлика от пенсиите, които хората ще получават от втория стълб. Ако си се осигурявал над 15 години на средна и над средна заплата, разчетите показват, че ще получиш над 100 – 170 лева втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма как да получиш голяма пенсия, защото приносът е по-малък“, обясни още Иван Нейков.

За да се пенсионираш по първия стълб, трябва да изпълниш две условия – възраст и стаж, докато за втория стълб, за да получиш пенсия ти трябва само възраст, припомни той.

„Моят съвет е хората да не вземат емоционално решение дали да прехвърлят парите си от втория стълб в НОИ“, отбеляза експертът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички