Първи сме! Демерджиев каза истината за хуманитарната помощ

Българската хуманитарна помощ ще бъде транспортирана до Сирия с военен самолет „Спартан“

Първи сме! Демерджиев каза истината за хуманитарната помощ | StandartNews.com

България се оказа първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на авиобазата „Враждебна“. Изпращаме 4,5 тона помощ, самолетът първо ще замине Ливан, ще кацне в Бейрут, от където помощта ще стигне до Дамаск, обясни вицепремиерът.

Българската хуманитарна помощ ще бъде транспортирана до Сирия с военен самолет „Спартан“. Решението беше прието вчера от Министерския съвет по предложение на вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев.

На борда са натоварени 4,5 тона хуманитарна помощ от Българския Червен кръст – одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР.

Министърът припомни, че още на 8 февруари е провел разговор с Янез Ленарчич, европейски комисар по управление на кризи, по време на който е обсъден този въпрос.

„Уточнихме с него, че ние искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите със Сирия идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от сирийското правителство“, коментира още Иван Демерджиев.

По думите му Международната организация на Червения кръст е поела ангажимент от Бейрут помощта да достигне до нуждаещите се.

Ако мисията е успешна, България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони, стана известно от думите на министъра.

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция се очаква да се приберат медицинските екипи от Военномедицинската академия, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, пострадала от силното земетресение на 6 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай