Проверки на традиционните храни за Великден в София

Направиха ги БАБХ, КЗП и „Активни потребители“

Проверки на традиционните храни за Великден в София | StandartNews.com

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите и Асоциация „Активни потребители“ извършиха съвместна проверка на традиционните храни за Великден на „Женския пазар“ в София. При проверката не бяха констатирани нарушения в предлагането на агнешкото месо и яйцата в обектите на пазара.

По отношение на предлагането на цели агнета и разфасовки в търговските обекти Бистра Иванова, началник отдел в ОДБХ София-град информира, че при извършените проверки от началото на Великденската кампания - 7 април 2021 г. до момента няма констатирани съществени нарушения. „Напомням на потребителите, че могат да направят информиран избор за произхода на месото, което ще предпочетат за празничната трапеза, като обърнат внимание на цвета на здравната маркировка (печата) върху агнешкото. За трета поредна година, месото с произход България е маркирано със син печат, а произведеното извън страна е с червена маркировка, дори животното да е преминало през българска кланица, преди да дойде до пазара“, подчерта Иванова.

Контролът на БАБХ върху агнешкото месо показва, че такова, внесено от Република Северна Македония и до момента не се предлага. „Прави впечатление, че месото в търговската мрежа е основно с български произход“, допълни при проверката Бистра Иванова.

За периода от 7 април 2021 г. до България са доставени около 40 пратки яйца с произход от ЕС, в т.ч. 29 пратки от Полша. По заповед на изпълнителния директор на БАБХ всички пратки се изследват за наличие на замърсяване със Салмонела. Към днешна дата няма установени положителни проби за замърсяване по показателя.

При проверката на „Женския пазар“ са проверени наличните количества яйца в два съседни обекта. И двамата бизнес оператори предлагат и български, и бели полски яйца, етикетирани съгласно законодателството, без да заблуждават потребителите.

Проверките на БАБХ по отношение на безопасността на традиционните храни за религиозните празници Великден и Гергьовден продължават до 7 май 2021 г, включително. Дежурни инспектори в ОДБХ в цялата страна ще приемат сигнали за нередности и през почивните и празничните дни. Гражданите могат да подават сигнали и на горещия телефон 0700 122 99, както и през онлайн формата на сайта на БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай