Протестите се обявяват като въстания!

Това каза вътрешният ни министър

Протестите се обявяват като въстания! | StandartNews.com

Може би съм не съвсем обективен, но конкретно за тези действия и за оценката и планирането на работата преди, по време и на протестите не бих казал, че са протести - те бяха обявени като въстания.

Това каза вътрешният министър Христо Терзийски по време на изслушване във Вътрешната комисия на НС. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също присъства и коментира националните протести. Пред депутатите двамата изразиха мнение, че полицията се е справила на ниво по време на протестите.

Ако знаехме какво се подготвя, нямаше да допуснем да пострада полицай. Тук нямаше никаква спонтанност, тук имаше уговорка", обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Когато протестиращите не достигнат целта си, насочват агресията си срещу полицията", добави той.

Министър Терзийски обясни още, че с Ивайло Иванов са посетили пострадалите след протеста на 2-ри срещу 3-ти септември полицаи.

"Пострадали тогава са над 100 полицаи, 36 от тях са приети в спешна помощ. Посетихме четирима от тях. Сред тях бе колега, който при взрив на една от бомбичките губи временно зрението си и с двете си очи.

Лекарите дадоха уверение, че той ще се възстанови. При друг колега бомбичката беше гръмнала между щита и ръката му.

С главния секретар разговаряхме с тях и видяхме дух в тези колеги, а и в останалите пострадали", обясни Терзийски и подчерта, че много служители са се върнали на протеста, след като са били прегледани.

Главният секретар на МВР уточни, че шествието към "Орлов мост" и към старата сграда на Народното събрание е било нерегламентирано и несъгласувано със СДВР и Столична община. Според него тези действия са били с цел конфликт и провокация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай