Протести в три европейски столици за българите в Македония

Студенти в Берлин, Париж и Брюксел настояват за спазване на правата на сънародниците ни в РСМ

Протести в три европейски столици за българите в Македония | StandartNews.com

В три европейски столици се планират студентски протести срещу дискриминацията на българите в Република Северна Македония.

Това съобщиха от Инициативния комитет за защита правата на човека с председател Живко Чакръкчиев. Първата демонстрация ще бъде в Берлин на 29 ноември, а на 6 и на 16 декември - съответно в Париж и в Брюксел. 

"Имам много приятели в Македония, които се притесняват да говорят за проблемите - като свободно изразяване на българската си идентичност, например. Понякога има драстични неща като забрана да се чете българска преса, да се слуша българска музика, да се говори дори с роднини от България. Нямаме сложни изисквания, имаме само една претенция - когато говорим РСМ да стане член на европейската общност, държим тази общност да обърне повече внимание на случващото се там и да наложи мониторинг във връзка със защитата на правата на човека. Това нещо, както е в Македония, не става за Европейския съюз", поясни Чакръкчиев пред БНР.

По думите му компетентните хора - учени и политици, работят в насока да имаме добри взаимоотношения с РСМ", но "от политическа гледна точка някои неща не се получават":

"Като представители на младежите и на патриотите искаме да се знае, че не ни интересува какво е станало в историята, то е страшно важно, но, ако тръгнем да се караме за това, няма да постигнем нищо. РСМ един ден трябва да стане член на ЕС, но нека това да стане по европейски начин. Така всеки, който не е съгласен със свободното съществуване на българите, да разбере, че по този начин не може", коментира Чакръкчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай