Протест в Кюстендил иска да разнищят Гольовците

Бунт беше обявен срещу неработещите институции

Протест в Кюстендил иска да разнищят Гольовците | StandartNews.com

Полиция и прокуратура да проверят как са натрупали пари и имоти ромите от клана на Гольовците. Това искане отправиха  събралите се на протест в центъра жители на Кюстендил. Те твърдят, че институциите не вземат нужните мерки след масовия бой преди 2 седмици пред местно заведение, при който беше убит 35-годишният Валери Дъбов. Той загина след като беше намушкан от 19-годишния Алекс от клана на Гольовците. 

Днешният "граждански протест срещу неработещите институции" беше организиран от „Съпротивата Кюстендил” , които бяха подготвили плакати с призиви към общината, МВР, съд и прокуратура, НАП и НОИ.
 
Протестиращите направиха шествие от площад "Велбъжд" в града, до сградата на Областната дирекция на полицията, Съдебната палата, мястото на убийството на Валери Дъбов, НАП, Областна управа и Община Кюстендил, развявайки българския трибагреник.

 

Местните хора роптаят, че заможните роми в квартал "Изток" остават недосегаеми. „Не е тайна за Кюстендил, че Гольовците са добре платени хора и имат участие във властта и хората може да се страхуват.

Самата махала се страхува. Навънка говорят всичките, но явно, че силата им е доста по-голяма. Да се надяваме, че властта ще си вземе поука и може да ги проверят и то не само махалата. Може да се провери и целият град да се види кои са забогатели незаконно“, коментира един от участниците в протеста.

„Миналият път хората казаха, че ги е страх, искаха да се трият съобщения от чатове в социалните мрежи, да не се излъчва нищо. Има много хора, които биха дошли, но след това не се чувстват сигурни, страхуват се. Хората, които се чувстват безнаказани, използват случая да докажат, че ще бъде така и в бъдеще. Кучетата си лаят, а керванът си върви.

Ако нямаме доверие в институциите и не мислим, че ще се променят нещата, няма да сме тук. Иначе, да хващаме Терминал 1 или 2 и да се спасяваме, евакуация. Ако не се събудят институциите ще си управляват плочките, камъните и еврофондовете, и това е”, каза пред Дарик един от организаторите на протеста  Здравко Велинов. Според него, ромската интеграция е възможна, ако парите се дават за ограмотяване на хората.

„Те се използват единствено като гласоподаватели. Но те нямат потребност да са интегрирани, по- лесно се управляват маси, които не са интегрирани. Разумният, четящият човек трудно се управлява. Има много циганчета, които се интегрират, четат, пишат и се стараят да са различни, но докато държавата не каже, че това трябва да се случи, няма да се случи. Докато за 50 лв. може да си купиш властта, така ще е”, заключи Велинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай